Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z Liberce přes Německo do Varnsdorfu pojede méně vlaků

Na trase z Liberce před Polsko a Německo do Varnsdorfu v sousedním Ústeckém kraji ubyde od neděle více než polovina vlaků. Důvodem redukce spojů je výrazný úbytek cestujících v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením výroby, ale hlavně vysoké náklady na provoz přes Německo, kde navíc vlaky od poloviny března ani nesmějí zastavit, řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Vlakové spojení z Liberce přes Hrádek nad Nisou a německou Žitavu do Varnsdorfu je jediné přeshraniční, pro které se po uzavření hranic s Německem a Polskem podařilo vyjednat výjimku. Vlaky ale při průjezdu Německem nestaví a německý dopravní dopravní svaz ZVON, s nímž Liberecký a Ústecký kraj na provozu linky spolupracují musí v Německu zajišťovat náhradní autobusy. „Přesto budou dál na linku přispívat," řekl Blažek. Kvůli vysokým nákladům se podle něj kraje dohodly na redukci spojení.

Před koronavirovou pandemií jezdilo z Liberce do Varnsdorfu ve všedních dnech a o víkendech 16 párů vlaků, v pátek ještě o jeden víc. K první redukci došlo od 21. března, kdy se počet spojů přes Německo ve všedních dnech snížil na 15 a o víkendech jen na 12 spojů, ostatní končily v Hrádku. Od 19. dubna přes Německo pojede podle Blažka už jen sedm párů vlaků denně a o víkendech šest. Ostatní vlaky budou jezdit jen z Liberce do Hrádku nad Nisou. „Bude to trvat minimálně do té doby, než budou hranice s Německem a Polskem otevřené pro normální provoz," dodal.

Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci covid-19 uzavřela vláda o půlnoci 14. března hranice s Rakouskem a Německem a o dva dny později také hranice s Polskem a Slovenskem. S tím se zastavilo i přeshraniční spojení. Od poloviny března tak nejezdí vlaky z Liberce do Drážďan a vlak z Liberce přes Jablonec nad Nisou, Tanvald a Kořenov do polské Sklářské Poreby končí v Harrachově. U hranic s Polskem končí od té doby také tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku nad Nisou.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Německo, Polsko, železnice, koronavirus, Liberecký kraj, Liberec, Varnsdorf, Pavel Blažek, pandemie covidu-19, Ústecký kraj, Hrádek nad Nisou, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce přes Německo do Varnsdorfu pojede méně vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.