Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

ÚOHS dal Libereckému kraji pokutu sedm milionů korun za dopravní zakázku

Pokutu sedm milionů korun vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Libereckému kraji za dopravní zakázku na Českolipsku. Kraj v závěru loňského roku uzavřel bez vypsání soutěže smlouvu na dočasné zajištění veřejné autobusové dopravy s ČSAD Česká Lípa s platností nejvýše na dva roky. Vedení kraje pochybení odmítá, jiná možnost nebyla, proti rozhodnutí se odvolá. Pokud neuspěje, obrátí se na soud, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„V té době byla mimořádná situace. Kraj měl jen dvě možnosti - buď přímým zadáním zajistit pro obyvatele Českolipska veřejnou autobusovou dopravu, nebo je nechat na holičkách a nezajistit nic. A protože úlohou kraje je mimo jiné také postarat se o veřejnou dopravu, jiná možnost, než smlouvu uzavřít, nebyla," doplnil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Podle ÚOHS však pro přímé zadání nebyl důvod, protože k přerušení či ohrožení poskytování veřejných služeb v přepravě cestujících nedošlo.

Veřejnou dopravu na Českolipsku dlouhodobě zajišťuje ČSAD Česká Lípa. Dopravce patří k největším v Libereckém kraji, ročně přepraví 2,9 milionu cestujících. Liberecký kraj se s firmou dohodl na ceně 38,36 koruny na kilometr, což je ve srovnání s dalšími dvěma dopravci BusLine a ČSAD Liberec nejlevnější. Například na Semilsku a Jablonecku jezdí BusLine za 39,92 Kč za kilometr. Na zajištění dopravy tam vypsal kraj pod tlakem ÚOHS před dvěma lety v časové tísni veřejnou soutěž. „Byla to pseudoveřejná soutěž, protože se přihlásil jen stávající dopravce," řekl Půta.

To byl jeden z důvodů, proč se kraj s ČSAD Česká Lípa dohodl přímo. Zároveň totiž vyjednává o odkoupení akcií společnosti. Chce ji začlenit do vnitřního dopravce podobně jako v případě společnosti ČSAD Liberec, kterou koupil prostřednictvím krajské společnosti Autobusy LK. Původně chtěl kraj koupit akcie ČSAD Liberec přímo, to ale ÚOHS zablokoval. Kraj se kvůli tomu s antimonopolním úřadem soudí. Jednání mělo být v těchto dnech, kvůli koronaviru ho ale soud odložil. „ÚOHS zasahuje do celé řady zakázek ve veřejné dopravě, a vysoutěžit v tuto chvíli dodavatele je tak velmi složité," dodal liberecký hejtman.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky autobusy, Liberecký kraj, ÚOHS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Půta, okres Česká Lípa, Starostové pro Liberecký kraj, ČSAD, Česká Lípa, veřejná doprava, ČSAD Liberec, ČSAD Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚOHS dal Libereckému kraji pokutu sedm milionů korun za dopravní zakázku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.