Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobusy a vlaky za hranice chce kraj co nejdříve obnovit

Liberecký kraj by rád co nejdřív obnovil přeshraniční železniční a autobusové spojení do Německa a Polska, které se zastavilo s uzavřením hranic 14. března. Od pondělí 11. května to ale zřejmě ještě nebude.

Společnost Korid LK, která veřejnou dopravu v Libereckém kraji koordinuje, teď zjišťuje, zda to bude možné a za jakých podmínek. Záleží na situaci na opačné straně hranice, řekl jednatel společnosti Korid LK Pavel Blažek.

Vláda v pondělí rozhodla, že pozemní dopravci mohou od příštího pondělí znovu vypravit linky s cestujícími do zahraničí. Zároveň mají začít fungovat hraniční přechody, které teď slouží jen pendlerům a kamionům. Ochrana vnitřních hranic ale potrvá až do 13. června. Už od předminulého týdne umožnila vláda cesty do ciziny, takže je možné vyjet třeba do sousedního Polska. Poláci ale Čechy přes hranici nepustí.

Zákaz osobní dopravy do všech okolních zemí byl jedním z opatření vlády na ochranu zdraví a zpomalení šíření nemoci covid-19. Vlak z Liberce do Drážďan od té doby končí v Hrádku nad Nisou. Oblíbený turistický vlak z Liberce přes Tanvald do polské Sklářské Poreby zase v Harrachově. U hranic s Polskem končí také tři autobusové linky: autobusy z Liberce do Bogatyně v Kunraticích, z Liberce do Zhořelce v Habarticích a z Liberce do Sieniawky v Hrádku. Zachováno zůstalo jen spojení z Liberce přes Žitavu do Varnsdorfu, i když tam ubyla více než polovina spojů a na německém území nesmí čeští cestující vystoupit a němečtí nastoupit. Němci proto vypravují autobusy.

Liberecký kraj by rád co nejdříve obnovil zejména přeshraniční autobusové spojení s Polskem, které by umožnilo dopravu polských pracovníků do podniků na české straně. Před uzavřením hranic pracovalo v Libereckém kraji kolem 7000 Poláků. Od poloviny března se ale do práce nedostanou a třeba liberecký výrobce klimatizací Denso, v němž tvoří zhruba třetinu pracovníků, musel i proto omezit výrobu. „Zatím ale nevíme, jestli to vůbec bude možné,“ dodal Blažek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky ČR, Německo, Polsko, železnice, automobilová, koronavirus, autobusy, Liberecký, Liberecký kraj, Liberec, Pavel Blažek, Česko, Hrádek nad Nisou, Denso, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusy a vlaky za hranice chce kraj co nejdříve obnovit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.