Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dopravní nehody v kraji si letos vyžádaly už tři mrtvé a třináct těžce zraněných. Zabijákem byl alkohol

PR článek

Policisté od ledna do dubna letošního roku šetřili v Libereckém kraji 1 303 dopravních nehod. Oproti loňsku je jich za první čtyři měsíce evidováno sice o 181 méně, nepříznivé však je, že se zvýšil počet tragických nehod, které skončily úmrtím nebo těžkým zraněním. Viníkem těchto smrtelných střetů byl alkohol za volantem. Kraj společně s partnery pokračuje v programech prevence bezpečnosti silničního provozu jak mezi dospělými, tak dětmi. Připravuje akce i pro další ohrožené skupiny jako jsou motorkáři.

Na silnicích letos přišli o život 3 lidé, 13 osob bylo těžce zraněných. Další dopravní nehody si vyžádaly 254 lehce zraněných. „Oproti prvním čtyřem měsícům loňského roku evidujeme o dvě oběti dopravních nehod více, o jednu osobu také meziročně vzrostl počet těžce zraněných. Navzdory těmto smutným číslům ale z dlouhodobého hlediska sledujeme sestupný trend následků nehod. Ukazuje se, jak je nesmírně důležitá prevence, na kterou klademe velký důraz. Každý zachráněný život má ohromnou cenu,“ zdůrazňuje Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Podle něj nejsou příznivá čísla v celé České republice. Od ledna do dubna přišlo o život 144 lidí, což představuje meziroční nárůst o 10 obětí. Dohromady policisté na českých silnicích šetřili už 28 300 dopravních nehod.

V rámci okresů je na tom nejhůře Liberecko a Semilsko. Na Liberecku při nehodách zemřeli dva lidé a jeden se těžce zranil. Na Semilsku při nehodách zemřel jeden člověk a pět se jich těžce zranilo. Českolipsko eviduje pět těžce zraněných. V okresu Jablonec si dubnové dopravní střety vyžádaly dva těžce zraněné.

Počet dopravních nehod zaviněných řidiči motorových vozidel klesl meziročně o 141 na 962. Žebříček příčin vedou v policejních statistikách zvěř a domácí zvířata, za viníky jsou označena ve 282 případech. Řidiči nemotorových vozidel způsobili 32 nehod a chodci 7 dalších. V 6 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Požití návykových látek může za 79 nehod, což je ve srovnání s předchozím rokem o 23 případů více. „Dubnové statistiky v našem kraji upozornily na problém alkoholu a drog za volantem. Nejenže meziročně vzrostl počet nehod způsobených řidiči, kteří před cestou pili alkohol, ale ti řidiči se posilnili natolik, že většině z nich byla v krvi naměřena hodnota nad jedno promile. Alarmující je pak fakt, že nadpolovina z těchto motoristů usedla za volant a byla jim zjištěna hladina dokonce vyšší než 1,5 promile, což obecně odpovídá asi šesti vypitým desetistupňovým pivům. Výsledek má fatální následky. Alkohol asistoval u všech letošních smrtelných nehod v kraji,“ upozorňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Liberecký kraj a jeho partneři věnují zvýšení bezpečnosti silničního provozu trvalou pozornost. „Letos se v rámci prevence bezpečnosti znovu věnujeme našim dlouhodobým cílům. Současným úkolem je po restriktivních omezeních opět nastartovat dopravní výchovu dětí, kterou považujeme za dlouhodobě důležitou. Další vzdělávací projekty rozjedeme také brzy. Chystáme například projekt seminářů pro začínající řidiče – středoškoláky a příští měsíc už startují motokurzy na autodromu v Sosnové,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Ohodnoť článek

Foto HZS LK

Štítky nehody, tým silniční bezpečnosti, doprava, dopravní nehoda, alkohol, Liberecký kraj, havárie, Jan Sviták, okres Semily, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní nehody v kraji si letos vyžádaly už tři mrtvé a třináct těžce zraněných. Zabijákem byl alkohol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.