Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Německa se po víkendu rozjedou vlaky, do Polska ale zatím ne

V Libereckém kraji se příští týden obnoví přeshraniční železniční doprava jen do Německa, do sousedního Polska vlaky pojedou zřejmě až v červenci.

Spoje do Německa budou od pondělí 15. června obnoveny téměř v původním rozsahu, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. Do Polska začnou jezdit alespoň regionální autobusové linky, které využívají hlavně přeshraniční zaměstnanci.

Železniční a autobusová doprava se sousedními zeměmi se zastavila s uzavřením hranic 14. března. Zákaz osobní dopravy do všech okolních zemí byl jedním z opatření vlády na ochranu zdraví a zpomalení šíření nemoci covid-19. Vlak z Liberce do Drážďan od té doby končí v Hrádku nad Nisou, turistický vlak z Liberce přes Tanvald do polské Sklářské Poreby zase v Harrachově. Zachováno zůstalo jen spojení z Liberce přes saskou Žitavu do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, i když tam ubyla více než polovina spojů a na německém území nesmějí čeští cestující vystoupit a němečtí nastoupit.

Od pondělí budou vlaky z Liberce opět jezdit do Drážďan a při cestě do Varnsdorfu znovu zastavovat v Německu. Pro Polsko se zatím nic nemění. „Obnovení železničního spojení do Polska přes Harrachov je v jednání, počítáme ale spíše s červencovým termínem," dodal Sviták.

Provoz do Polska obnoví v noci na pondělí tři přeshraniční autobusové linky do Bogatyně a Zhořelce, na což podle náměstka netrpělivě čekají nejen cestující z polského příhraničí, ale i zaměstnavatelé v průmyslové zóně v Liberci. „Omezení linek, které mají za hlavní úkol zajistit přivezení a odvezení polských zaměstnanců ze směn, způsobovalo českým zaměstnavatelům významný problém v udržení výroby," dodal Sviták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, Německo, Polsko, železnice, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, Liberec, Jan Sviták, Drážďany, Harrachov, Varnsdorf, Hrádek nad Nisou, Tanvald

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Německa se po víkendu rozjedou vlaky, do Polska ale zatím ne  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.