Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Od července začnou znovu jezdit vlaky z Harrachova do Polska

Od 1. července začnou znovu jezdit oblíbené turistické vlaky z Harrachova do Sklářské Poreby. Přeshraniční spojení se tam zastavilo 14. března, kdy česká vláda uzavřela hranice ve snaze ochránit zdraví obyvatel a zpomalit šíření nemoci covid-19. Zatímco spojení do Německa a autobusový provoz do Polska se podařilo obnovit už 15. června, obnovení provozu do Sklářské Poreby muselo počkat na schválení polských železnic.

Přímé vlaky z Liberce přes Harrachov do polské Sklářské Poreby začaly jezdit v prosinci 2015, kdy se přeshraniční provoz podařilo obnovit po 70 letech. Dnes jde o turisty velmi využívané spojení. „Hlavně v letní a zimní sezoně jezdí vozy plné. Využívají je Poláci k cestě do českých lyžařských středisek a zpět, výrazně přibylo i českých turistů, mířících do Polska," řekl Pavel Blažek ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Už od pondělí 29. června přibudou i další spoje, které Liberecký kraj kvůli úbytku cestujících v souvislosti s koronavirovou pandemií zrušil. „Sledujeme rostoucí zájem cestujících o využívání veřejné dopravy a s tím souvisí i požadavky na vyšší rozsah nabídky spojů," doplnil řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Na příměstských linkách už podle něj jezdí znovu vlaky v půlhodinových intervalech. Od pondělí přibudou další spoje na trase z Liberce do Tanvaldu a také na navazující lince ze Smržovky do Josefova Dolu. Častěji budou jezdit vlaky i mezi Libercem na Hrádkem nad Nisou.

Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novotné skončí na konci června v českých krajích většina omezení zavedených v souvislosti s covidem-19. V Libereckém kraji ještě některá omezení přes prázdniny v platnosti zůstanou. „Do konce srpna tak nepojedou vlaky v úseku Tanvald - Plavy a ve stejném období ještě nebude v provozu několik vlaků na tratích Turnov - Jičín a Stará Paka - Lomnice nad Popelkou," doplnila Novotná. Liberecký kraj předpokládá, že v plném rozsahu provoz obnoví se začátkem školního roku.

Autoři | Foto ČD

Štítky ČR, Polsko, železnice, koronavirus, Liberecký kraj, Harrachov, Vláda ČR, Německo, Liberec, Pavel Blažek, Jan Sviták, Tanvald, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od července začnou znovu jezdit vlaky z Harrachova do Polska  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.