Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj se zahájením školního roku obnoví od 30. srpna dopravu v celém rozsahu

Se změnou jízdních řádů a v souvislosti se zahájením školního roku obnoví Liberecký kraj od neděle 30. srpna v plném rozsahu regionální autobusovou a železniční dopravu. Zejména autobusové spoje kraj výrazně zredukoval v polovině března v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu a uzavřením škol, většina školních autobusů od té doby nejezdila, řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která dopravu v kraji koordinuje.

I když kraj na konci května obnovil provoz školních spojů, nejezdily všechny. „Výuka byla omezená, takže jsme obnovovali jen spoje, které neměly alternativu a děti by neměly možnost se dostat do škol. Jinak platily prázdninové jízdní řády," řekl Pospíšil. Od 30. srpna se tak provoz vrátí k jízdním řádům, které platily před vyhlášením karantény. „Nově zavádíme školní spojení mezi Tanvaldem a Železným Brodem," doplnil.

Několik spojů ale vůbec nevyjede. Jde podle něj o spoje, o něž dlouhodobě nebyl už před koronavirem zájem nebo jezdily téměř prázdné. Platí to třeba pro nedělní spoje z Petrovic přes Jablonné v Podještědí do Stráže pod Ralskem. „Jsou i další výjimky. U dálkových linek některé posilové spoje, které jezdily v pátky, pondělí nebo neděle, zatím obnovené nebudou. Tam čekáme, jak se bude vyvíjet poptávka, a jsme připraveni je obnovit kdykoliv podle potřeby," dodal Pospíšil.

Liberecký kraj v souvislosti s uzavřením škol a omezování výroby v době nouzového stavu zrušil zhruba 20 procent autobusových a 15 procent vlakových spojů. Od května se počet vypravovaných vlaků a autobusů postupně zvýšil, vyjely i víkendové autobusy do rekreačních oblastí. Díky rostoucí poptávce přibyly i nové turistické spoje - od července jezdí o víkendech nová autobusová linka přes Jizerské hory, která propojila Liberec s Tanvaldem. V srpnu vyjela nová autobusová linka z Hrádku nad Nisou přes Žitavu a Frýdlantsko do polského města Swieradów Zdrój. Výnosy z jízdného přesto budou letos výrazně nižší než loni.

Autoři | Foto Korid LK

Štítky doprava, koronavirus, Liberecký kraj, jízdní řád, Tanvald, Železný Brod, školní rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj se zahájením školního roku obnoví od 30. srpna dopravu v celém rozsahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.