Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Víkendovou linku po Trojzemí si turisté oblíbili

PR článek

Šedesát šest kilometrů, třemi zeměmi, můžete od začátku srpna projet novou autobusovou linkou číslo 691, kterou vypravil Liberecký kraj společně se zahraničními partnery. Celkem 3 páry spojů nabídnou možnost cestovat od vlaků ze Zittau přes Bogatyniu, Frýdlant, Raspenavu, Nové Město pod Smrkem až do letoviska Świeradów Zdrój na polské straně Jizerských hor.

„Po měsíci provozu máme radost, že se autobusová linka osvědčila a je o ni velký zájem. Hned v září máme naplánovaná jednání s německou a polskou stranou o jejím pokračování i po ukončení projektu. Vzhledem k počtu cestujících bychom ji rádi zachovali,“ řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Autobusovou linkou se cestující z jedné ze zastávek přímo pod dolní stanicí lanovky u chaty pod Stógem Izerskim, který je ideálním východiskem pro cesty do Jizerských hor a odkud je to blízko na Smrk (3,3 km) a dále z kopce na vlak do Nového Města pod Smrkem (9,8 km) nebo do Bílého Potoka (10,8 km). Na vlak do Harrachova je to přes Velkou Jizerskou louku a Orle přijatelných 21 km. Přes Smrk, Smědavu (9,9 km) na autobus do Bedřichova je to 24,8 km.

Trasa linky Trojzemím

Z opačné strany linka nabízí spojení hostům z lázní Swieradów na Frýdlantský zámek, do Bogatynii a do Zittau, kde je možné pokračovat parním vlakem až do Žitavských hor.

Víkendová linka je financována v rámci projektu TRANS-BORDERS spolufinancovaného Evropskou unií z programu CENTRAL EUROPE a zatím bude jezdit do konce listopadu 2020, kdy projekt končí. Krajský koordinátor veřejné dopravy KORID LK s.r.o., jako jeden z 15 projektových partnerů z 5 zemí (A, CZ, D, PL, SLO), je zapojen do projektu TRANS-BORDERS. Hlavním partnerem tohoto projektu je Saské ministerstvo hospodářství, práce a dopravy a cílem je propojit evropské příhraniční periferní oblasti s hlavními dopravními trasami. Jedním z výstupů projektu je právě autobusová linka číslo 691, kterou KORID LK připravoval společně s partnery z dopravního svazu ZVON ze sousední saské Horní Lužice, se Zemským okresem Görlitz (obdobou Libereckého kraje) a s městy Bogatynia a Świeradów Zdrój.

Levné jízdenky

Víkendová linka 691 se od začátku připravovala souběžně s prodloužením stávající polské linky Bogatynia – Porajów do Zittau. Tato linka 831a polského dopravce F.H.U. Bielawa, která zahájila provoz do Zittau také 1. srpna 2020, zajišťuje každodenní spojení Bogatynii s Zittau s několika zastávkami na cestě. Obě linky se vzájemně doplňují, linka 691 jako víkendová expresní s minimálním počtem zastávek prodloužená přes Frýdlantsko až do Świeradówa Zdróje. Linka 831a slouží jako každodenní obslužná linka, která by mohla být v příštích letech prodloužena o 11 km z Bogatynii až do Frýdlantu. Tím by se regionu vrátilo spojení, které do doby před rokem 1945 zajišťovala úzkorozchodná železnice Frýdlant – Zittau.

„Abychom podpořili přeshraniční cestování, platí na lince 691 platit až do neděle 22. listopadu 2020 zjednodušený tarif, kdy cesta z Hrádku a ze Zittau až do Świeradówa Zdróje vyjde cestující na  2 EUR/8 PLN/50 CZK a cestující z Bogatynii, z Frýdlantu, či Raspenavy pojedou tamtéž za jednotnou cenu 1 EUR/4 PLN/25 CZK. Děti 6-18, studenti do 26 a senioři 65+ pojednou za poloviční jízdné,“ uvedl Jan Sviták. Jízdenky si můžete koupit v autobuse u řidiče.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KORID LK

Štítky trojzemí, hrádek, autobusy, Liberecký kraj, korid, Žitava, projekt, Frýdlant, Bogatynia, Świeradów-Zdrój, Jizerské hory, Nové Město pod Smrkem, Raspenava, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkendovou linku po Trojzemí si turisté oblíbili  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.