Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Správa železnic chystá studii pro trať z Mladé Boleslavi do Liberce

Železniční spojení z Prahy do Liberce by mohlo zrychlit. Správa železnic vyhlásila soutěž na zpracovatele studie proveditelnosti modernizace trati mezi Mladou Boleslaví a Libercem, včetně přeshraničního spojení do Polska. Následné úpravy by měly umožnit vedení expresních vlaků z hlavního města na sever Čech v hodinovém taktu. Správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě. V tomto týdnu správa vypsala tendr i na zhotovitele projektu tzv. Všejanské spojky, která by zrychlila spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví.

Studie proveditelnosti se zaměří především na možnosti modernizace trati Mladá Boleslav-Turnov-Liberec až k hranicím s Polskem. Vedle toho ovšem prověří i případnou rekonstrukci úseku Liberec-Černousy, primárně s ohledem na potřeby mezistátní nákladní dopravy, a také možnosti stavby nové trati v úseku Rychnov u Jablonce nad Nisou-Jablonec nad Nisou. Všechny úseky by měly být přednostně elektrifikovány.

Vítěz soutěže by měl na studii začít pracovat od letošního října, dokončit by ji měl na konci příštího roku. Prvním výstupem studie pak bude prověření postradatelnosti části kolejiště ve stanici Liberec, které chce Liberecký kraj využít pro rozšíření terminálu pro autobusovou dopravu.

Vedle spojení Mladá Boleslav-Liberec chce Správa železnic zlepšit železniční spojení i mezi Mladou Boleslaví a Prahou. Tzv. Všejanská spojka mezi Lysou nad Labem a Čachovicemi by se mohla stavět začít v roce 2027. Hotovo by mělo být o tři roky později. Výše investice se odhaduje na 4,8 miliardy korun. Správa železnic dříve v tomto týdnu vypsala výběrové řízení na zhotovitele projektu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, železnice, stavby, Liberec, Mladá Boleslav, Správa železniční dopravní cesty, Praha, Polsko, Česko, Lužická Nisa, Jablonec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic chystá studii pro trať z Mladé Boleslavi do Liberce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.