Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Na cyklotrasách už nezabloudíte. Obnovují značení v kraji i sousedním Polsku

PR článek

Až zase po zimě šlápnete do pedálů jízdních kol, bude se vám na cyklotrasách v Libereckém kraji i polském příhraničí jezdit snadněji a především bez bloudění. Začala obnova 400 kilometrů svislého dopravního značení cyklotras. Hotovo má být příští rok v květnu.

Liberecký kraj na jejich nové značení získal finance z Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa, programu Interreg V–A Česká republika – Polsko a do projektu se pouští společně s polským Jelenohorským okresem. I tam dojde k obnově značení, takže se budou cyklisté lépe orientovat i na cyklotrasách za hranicemi.

„Cílem projektu je zvýšit počet turistů v příhraničních oblastech Polska a Česka a zkvalitnit značení cyklotras. Hlavní cestou je mezinárodní Krakonošova stezka, která vede od polské Jelení Hory přes Frýdlantský výběžek až k německé Žitavě. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo získat finance v rámci spolupráce s polským partnerem, jelikož jsme již čtyři roky měli připravenou projektovou dokumentaci, ale doposud se nám peníze získat nepodařilo,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy. 

Obnova na 13 cyklotrasách

V našem kraji se na cyklistických trasách nejen značení obnoví, ale tam kde chybí nebo je nepřehledné bude také doplněno. Obnova značení se týká 13 cyklotras o celkové délce 400 kilometrů, vedoucích až na hranice Polska, Německa a Česka. Například se to týká cykloznačení na trase Odra–Nisa, v úseku Nová Ves nad Nisou přes Liberec do Hrádku nad Nisou nebo na stezce z Chrastavy přes Jizerské hory až do Vrchlabí.

„Zájem o cyklistiku je u nás v příhraničí enormní, zejména o víkendech, ale za pěkného počasí i ve všední dny. Cyklotrasy jsou doslova nacpané a hodně využívané. Pořádné značení je tak důležité a každé jeho zlepšení i oprava je rozhodně přínosná,“ říká Luboš Marek, starosta Kořenova. Uvítá i jejich vylepšení, například na místech mimo velká rozcestí, kde občas cyklisté bloudí. „Navzájem si ale poradí a obecně jsou cyklostrasy dobře značené. I my jsme jako obec vložili nemalé peníze do vyznačení dalších cyklostezek a tras na Kořenovsku,“ podotýká Luboš Marek. 

Jedním z pravidelných uživatelů cyklotras i cyklistických stezek je Aleš Čivrný z Liberce. „Cyklotras je u nás v regionu opravdu hodně, méně už je cyklostezek. Snad se tohle brzy změní. Cyklotrasy jsou dobře značené. Používám na cestách mapy.cz, kde jsou všechny vyznačeny a průběžně aktualizovány, v kombinaci se značením cyklotras v terénu, které je na hodně dobré úrovni a ztratím se opravdu jen výjimečně,“ hodnotí situaci na cyklotrasách v Libereckém kraji cyklista Aleš Čivrný.

Značení i v Polsku

Liberecký kraj má již na obnovu značení vysoutěženého dodavatele, a to úspěšně za poloviční předpokládanou cenu. Celkové náklady projektu dosahují 77.260,52 eur, z čehož 58.887,86 eur činí spolufinancování z Evropské unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zbývajících 18.372,66 eur pak půjde z rozpočtů partnerů.

V Polsku upraví povrch pro bezpečný pohyb cyklistů na komunikaci 2760D, což je cyklostezka spojující cyklistické trasy Jeleniogórské kotliny s trasou ER-2 procházející přes Polsko, Česko i Německo. Nainstalují 4 dopravní svislé značky a informační tabuli s mapou dálkové mezinárodní cyklotrasy Krakonošova stezka. Legenda mapy bude ve třech jazycích – polském, českém i německém. Cyklisté si mohou navíc do svých mobilních telefonů stáhnout prostřednictvím QR kódu mapu. Ta bude umístěna na webech obou partnerů. V těchto dnech se také turisté dočkají letáku s informacemi o zajímavostech na celé Krakonošově stezce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cyklotrasy, Liberecký kraj, interreg, značení, cyklistická trasa, Polsko, cyklista, Česko, projekt, Luboš Marek, Německo, Evropská unie, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na cyklotrasách už nezabloudíte. Obnovují značení v kraji i sousedním Polsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.