Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nových 133 parkovacích míst v Pastýřské, hlásí radnice. Podle opozice jich polovina zmizí

Zanedbaná plocha v Pastýřské ulici projde proměnou na moderní parkovací plochu se 133 novými parkovacími místy. Oznámilo to vedení Liberce po jednání rady města. Podle opozice je to ale přesně naopak. Na místě se parkuje už teď a vejde se tam asi 250 aut, podle Jindřicha Felcmana z libereckých Zelených tak naopak míst zhruba polovina zmizí.

„V této části města vznikne dalších asi 130 parkovacích míst. Půjde o moderní parkovací plochu, která bude respektovat požadavky na klimatické změny a mimo jiné bude například řešit zasakování vody. Současně tam počítáme i s výsadbou dostatečného počtu různých druhů stromů a trvalých květin. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové).

Podle Jindřicha Felcmana ale jde o slovní ekvilibristiku. „Momentálně se na ploše u ulice Pastýřské parkuje v pěti řadách po cca 40 vozidlech, dalších minimálně 50 může zastavit ještě po obvodu plochy. Plánovaný projekt tak kapacitu této plochy zmenší na polovinu. Přitom již dnes bývá tato plocha pravidelně celá zaplněna,“ míní předseda libereckých Zelených.

Návrh parkovací plochy, včetně krajinářských a sadových úprav, vzešel z Kanceláře architektury města (KAM). „Řešení KAM podporuje adaptační strategii na změnu klimatických podmínek, zvyšuje retenční potenciál území a celkově kultivuje veřejné prostranství v blízkosti důležitých veřejných staveb a v návaznosti na historické centrum města,“ dodává Jiří Janďourek.

Se samotnou úpravou plochy Felcman problém nemá. Upozorňuje ale, že město na akci získá z dotací jen polovinu peněz. „Samozřejmě, že plánovaný projekt tuto lokalitu zkultivuje. Jeho financování je navíc podpořeno z evropské dotace. Nicméně tato dotace nebude žádné terno, kvůli vysokým neuznatelným nákladům bude dotace 15 milionů korun, ale dalších 15 milionů bude muset město doplatit ze své kasy. Je otázkou, zda zrovna takový projekt je v současnosti vhodnou prioritou,“ říká.

Problém je ale podle něj právě v komunikaci města, které slibuje nová parkovací místa, i když je to přesně naopak. „Takto manipulativní komunikací buduje primátor mezi občany města atmosféru zásadní nedůvěry. Pojďme dělat politiku, pojďme o ní diskutovat, pojďme se o ní hádat. Pokud ale budeme v této diskuzi manipulovat a lhát, z politiky se stane jen falešné divadlo,“ uzavírá Felcman.

Úprava plochy v Pastýřské ulici má proběhnout v roce 2021 a je součástí projektu Nová Pastýřská, tedy komunikace, která propojí Sokolskou ulici s Tržním náměstím.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky pastýřská, parkování, radnice, opozice, kam, projekt, Liberec, dotace, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nových 133 parkovacích míst v Pastýřské, hlásí radnice. Podle opozice jich polovina zmizí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.