Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silný vítr komplikuje práci silničářům. Pozor na sněhové jazyky

Silný vítr komplikuje práci silničářům. V otevřených úsecích se tvoří sněhové jazyky a v horských oblastech závěje.

Liberecký kraj zasypal v noci na dnešek další sníh. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, cesty jsou ale s opatrností sjízdné. Silničáři doporučují, hlavně do hor přibalit i sněhové řetězy. Kdo nemusí, do hor by vyjíždět neměl, řekl dnes ráno Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

„Je to horší než říkaly předpovědi, v kraji do rána napadlo až 20 centimetrů sněhu. Technika nám jezdí celou noc, teď to budou doklízet. Srážky ustávají, ale přidal se k tomu vítr, který nám silnice v otevřených úsecích zafukuje," doplnil Bark.

Pozor by si měli dát motoristé třeba na silnici I/13 směrem na Frýdlant, kde jsou sice sněhové zábrany, přesto tam může být silnice zavátá. V horách se tvoří závěje. „Frézy jsme ale zatím nasadit nemuseli," dodal Bark.

Vzhledem k počasí zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny stále uzavřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Silničáři doporučují řidičům kamionů, využít k cestě do Polska silnici I/35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku. Zavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo směrem na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici I/13 a jet přes Frýdlant.

I když je veškerá technika silničářů v terénu, i na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu a silnice mohou klouzat. Řidiči by proto měli zpomalit. Žádné vážné problémy zatím hlášené nejsou. Uzavřená je silnice třetí třídy u Slunečné na Českolipsku, kde spadl strom. Pozor by si měli dát řidiči i ve Velkých Hamrech, kde havaroval sypač. „Sjel ze silnice, řidiči se nic nestalo, čekáme na jeřáb, který auto vytáhne na silnici," řekl Bark.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., Polsko, Frýdlant, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr komplikuje práci silničářům. Pozor na sněhové jazyky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.