Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modernizace parkoviště v Pastýřské v Liberci začne asi v létě

Liberec za bezmála 29 milionů letos zmodernizuje parkoviště v Pastýřské ulici pro zhruba 130 aut. Práce začnou zřejmě v létě. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že jde o první etapu výstavby nové komunikace nazvané Nová Pastýřská, která má spojit Sokolskou ulici s Tržním náměstí.

„Toto propojení je jedno z nejdůležitějších součástí vzniku takzvaného městského okruhu, který by ulehčil centru města a Šaldovu náměstí. A opěrná zeď a toto parkoviště je první fáze, příští rok by měla být silnice," řekl náměstek. Výstavba silnice dlouhé asi 400 metrů si vyžádá odhadem 60 milionů korun, cena za parkoviště bude zhruba poloviční.

Nových 133 parkovacích míst v Pastýřské, hlásí radnice. Podle opozice jich polovina zmizí

Zanedbaná plocha v Pastýřské ulici projde proměnou na moderní parkovací plochu se 133 novými parkovacími místy. Oznámilo to vedení Liberce po jednání rady města. Podle opozice je to ale přesně naopak. Na místě se parkuje už teď a vejde se tam asi...

Parkoviště se nachází na bývalém sportovním hřišti vedle budovy policie. K dispozici tam mají nyní motoristé zhruba 80 míst na hrbolaté hliněné ploše s kalužemi. Už dříve vedení města uvedlo, že po úpravách to bude parkoviště moderního typu, to znamená nejen holá betonová pláň. Vznikne tam i nová městská alej a v projektu se řeší i zasakování vody, aby se zvýšil retenční potenciál území. I proto bude vrchní vrstva parkovacích stání z propustné kamenné dlažby s většími spárami a plochy určené pro pěší budou z kamenné mozaiky. Parkoviště bude v systému režimu P+R, tedy v návaznosti na veřejnou dopravu. „Rádi bychom tam nabízeli i možnost zakoupení jízdenky MHD," uvedl vedoucí odboru správy veřejného majetku v Liberci Lukáš Hýbner. Nejbližší zastávka je u bazénu na Tržním náměstí a od parkoviště je vzdálená asi 200 metrů.

Kdy přesně výstavba začne, ještě není jasné. Podle Hýbnera mají zatím vydané uzemní rozhodnutí a budou žádat o stavební povolení a evropskou dotaci. Ta by měla pokrýt zhruba polovinu nákladů. Hýbner předpokládá, že práce začnou v létě a cílem je dokončit je ještě letos. Záležet podle něj bude na tom, kdy získají stavební povolení a jak budou úspěšní při hledání firmy, která práce provede. „Ideální stav by byl dokončit to na konci podzimu tohoto roku," dodal Hýbner.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky silnice, parkování, Liberec, pastýřská, léto, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Keller

Nestaví se dříve komunikace a potom k němu parkoviště ? Asi liberecký přístup a organizace staveb

Pondělí, 22. března 2021, 14:44Odpovědět

Modernizace parkoviště v Pastýřské v Liberci začne asi v létě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.