Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Od začátku roku zemřeli na silnicích v Libereckém kraji dva lidé

PR článek

Během prvních tří měsíců šetřili policisté v Libereckém kraji 989 dopravních nehod, meziročně je to o 13 méně. Následkem nehody zemřeli dva lidé, dalších 6 utrpělo těžká zranění a 154 osob skončilo s poraněním lehčího charakteru. Meziročně počet usmrcených i zraněných klesl. Kraj a jeho partneři startují letošní preventivní aktivity.

„Meziroční srovnání ukazuje, že ubylo nehod i jejich vážných následků. Přesto je třeba ve všech oblastech dál zvyšovat bezpečnost. Chceme, aby těžká zranění ze silnic postupně úplně zmizela," řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy. V loňském roce na silnicích v Libereckém kraji zemřelo 13 lidí a dalších 79 bylo těžce zraněno. Ekonomická ztráta z nehodovosti se jen za loňský rok v kraji odhaduje na 3,28 mld. Kč.

Detailnější pohled na statistiky ukazuje, že řidiči bourají hlavně kvůli nesprávnému způsobu jízdy a nepřiměřené rychlosti. Rychlost si vyžádala také jednu z letošních obětí. Smrtelná nehoda 40leté ženy se odehrála 23. ledna v obci Benešov u Semil. „Svou roli u této nehody také sehrál alkohol, který je spolu s drogami na silnicích vážným problémem. I přes meziroční pokles jsou počty a následky takových nehod stále vysoké. Situace je o to horší, že u řidičů často evidujeme vysokou hladinu alkoholu v krvi. Nezřídka se pohybuje nad 1,5 promile. Nejedná se tedy o tzv. zbytkový alkohol, ale zcela vědomé požití a následné řízení,“ uvedl Jan Frieser, vrchní komisař Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Liberecký kraj a jeho partneři startují letošní preventivní programy. Velká pozornost je každoročně věnována dětem. V rámci projektu Markétina dopravní výchova vzniknou nové pomůcky a hry, které pomůžou pedagogům i rodičům. „Velkým tématem jsou pro nás také mladí řidiči a motocyklisté. Pro motocyklisty jsme připravili bezplatné kurzy na polygonu v Sosnové pod názvem Učme se přežít. Pro začínající řidiče jsou pak připraveny další dotované kurzy,“ dodává Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Informace k jednotlivým aktivitám naleznete na stránkách www.bezpecnenasilnicich.cz.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky tým silniční bezečnosti, policie, nehody, Liberecký kraj, silnice, havárie, alkohol, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku zemřeli na silnicích v Libereckém kraji dva lidé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.