Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnice ze Sýkořic do Žlábku je v havarijním stavu. Letos se dočká rekonsturkce

Po osmi letech příprav nechá kraj zrekonstruovat silnici ze Sýkořic na Semilsku do nedalekého Žlábku. Práce by měly skončit ještě letos.

Obnova zhruba 4,5 kilometru dlouhého úseku silnice třetí třídy přijde bez DPH na 42 milionů korun. Vítězná nabídka společnosti M-Silnice je na úrovni 68 procent původní projekční ceny, řekl novinářům náměstek Libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Hotovo by podle něj mělo být do konce letošního roku.

„V současné době je komunikace na samé hranici životnosti, prakticky je v rozkladu. Největšími problémy jsou četné výtluky, vyjeté koleje, zatékání do komunikace a také zanesené propustky. Rekonstrukce je tak více než nutná. Kdybychom v minulosti nemuseli zdlouhavě řešit stavební povolení, mohlo se začít mnohem dřív. Smlouvu o projektové dokumentaci jsme podepsali už na konci roku 2016," doplnil Sviták.

V Libereckém kraji jde podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) o jeden z projektů, na nichž se v kraji pracovalo nejdéle. „Jsem rád, že se ten projekt podařilo dotáhnout, protože se o něm poprvé mluvilo někdy v roce 2014. Běžný člověk by si řekl, že, když chcete v nějaké obci opravit komunikaci, tak budou všichni nadšeni, ale jedna místní občanka v Žernově to tři roky obstruovala a opakovaně se odvolávala," doplnil hejtman. Proto se podle něj příprava stavby tak protáhla.

Krajská silnice třetí třídy je zejména pro místní důležitou spojnicí na Semily. „Půjde o náročnou stavbu, firma kromě výměny povrchu obnoví propustky a příkopy, upraví stávající zeleň a vybuduje dopravní značení. Součástí je i zpevnění svahů a oprava mostu," řekl Sviták. Stavební práce by podle něj měly začít v nejbližších týdnech, na dokončení má dodavatel šest měsíců.

V letošním roce má Liberecký kraj na rekonstrukce a opravy silnic zhruba o čtvrt miliardy méně než v loňském roce. Kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a dotace 150 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), použije na silnice také zhruba 350 milionů korun z evropských fondů. Loni šlo do obnovy komunikací v kraji 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, silnice, správa, stavby, Liberecký, Žlábek, Jan Sviták, Liberecký kraj, okres Semily, Starostové pro Liberecký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice ze Sýkořic do Žlábku je v havarijním stavu. Letos se dočká rekonsturkce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.