Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prevence na cyklostezkách v Libereckém kraji

PR článek

Cyklisté jsou společně s chodci nejohroženějšími účastníky silničního provozu. Při dopravních nehodách jsou to právě oni, kteří velmi často utrpí vážné zranění, na jehož následky někteří z nich i umírají nebo mají doživotní zdravotní problémy. Z tohoto důvodu se policisté v průběhu cyklistické sezóny na jejich bezpečné chování preventivně zaměřují.

Na cyklostezku v lokalitě Podvrší a Lázně Kundratice společně s policisty vyjeli i pracovníci BESIP pro Liberecký kraj a Týmu silniční bezpečnosti.

Na vytvořeném stanovišti policisté s pracovníky uvedených organizací kontrolovali projíždějící cyklisty, jak dospělé, tak i děti. Při kontrolách se společně zaměřili především na povinnou výbavu jízdních kol a používání přileb na hlavě, u kterých i některé cyklisty upozorňovali na jejich správné připevnění. Cyklistům v souvislosti s používáním přileb při jízdě na jízdních kolech jejich již výše zmíněnou zranitelnost při pádu či střetu s motorovým vozidlem v silničním provozu. Samozřejmě cyklistům připomínali i důležitost toho, být za případné snížené viditelnosti viděn i ostatními účastníky provozu na komunikacích.

Někteří oslovení cyklisté také využili možnosti vyzkoušet si s použitím speciálních brýlí simulujících stav různého stupně opilosti projít trasu mezi kužely a odemknout zámek dveří u vozidla.

Jako připomenutí všech preventivních rad obdrželi oslovení cyklisté drobné preventivní předměty – například reflexní tyčky do výpletu kol a reflexní plyšáky, které nejvíce potěšily děti. Dospělý cyklista si zase ze stanoviště mohl odvézt i nealkoholické pivo, aby měl na paměti tu skutečnost, že nejen za volant, ale ani za řídítka jízdního kola alkohol nepatří.

Preventivní akce takto zaměřené na cyklisty zcela jistě budou i v následujícím období letních prázdnin probíhat v celém Libereckém kraji, a to nejen na vybraných cyklostezkách.


Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněných nepoužitím, či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole prostřednictvím komunikační kampaně. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů. Mezi významné partnery patří Policie ČR, Horská služba ČR, společnost ENERGIE AG BOHEMIA s.r.o. a podnik Lesy České republiky, s. p.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky cyklostezky, prevence, policie, tým silniční bezpečnosti, BESIP, cyklista, cyklostezka, Liberecký kraj, jízdní kolo, Lázně Kundratice, Policie České republiky, Horská služba České republiky, Lesy České republiky, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prevence na cyklostezkách v Libereckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.