Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec plánuje rozšířit křižovatku pod viaduktem za zhruba osm milionů

Frekventovaná dvojitá křižovatka pod viaduktem v Liberci by se mohla již příští rok dočkat rozšíření. Projekt, jehož náklady by se mohly pohybovat mezi osmi a devíti miliony korun, je zatím ve fázi příprav.

Zastupitelé města kvůli tomu schválili záměr získat od Českých drah pozemek, který je k úpravám potřeba.

Denně tudy projede deset tisíc aut

Dopravní uzel v ulicích Švermova, Žitavská a Jungmannova tvoří dvě krátce za sebou umístěné světelné křižovatky pod dálničním průtahem a železničním viaduktem s dvěma až čtyřmi jízdními pruhy. Denně tudy projede přes 10 000 aut a rozšíření je podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) nezbytné. „Tu stavbu potřebujeme, abychom výrazně zvýšili kapacitně křižovatku, která je jedna z nejzatíženějších ve městě a pravidelně se tam dělají kolony," řekl dnes Šolc.

Cesty z křižovatek vedou na průtah, k soudu a dál do centra města, k vlakovému a autobusovému nádraží a do čtvrtí Růžodol a Františkov. Často tímto místem autem projíždějí také lidé na cestě do práce v průmyslové zóně Jih. Zřejmě nejzásadnější chystanou úpravou je přidání jízdního pruhu v Žitavské ulicí, v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí. Je to jediný úsek v tomto dopravním uzlu, kde je po jednom pruhu ve směru jízdy. Nezřídka se tak stává, že stojící auta blokují provoz na tramvajové trati.

Náklady na úpravy frekventovaného dopravního uzlu odhaduje Šolc na osm až devět milionů korun, finančně podílet by se na tom měly i dvě firmy, které chtějí ve Františkově stavět byty a průmyslový závod.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, reality, silnice, Liberec, Jiří Šolc, České dráhy, Starostové a nezávislí, Švermov, Liberecký kraj, Růžodol, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Zboril

Před týdnem tam byl vypnutý semafor, no a jak to najednou krásně fungovalo bez kolon. Možná není potřeba zajebat zase celej Liberec tím že rozkopeme nejfrekventovanější křižovatku Liberce a necháme ji rozkopanou rok......

Sobota, 4. září 2021, 08:12Odpovědět

Tak moment – Liberec plánuje? Přestaňte si otevírat pusu za nás za všechny a vyjadřujte se přesně.

Pátek, 3. září 2021, 10:10Odpovědět

Liberec plánuje rozšířit křižovatku pod viaduktem za zhruba osm milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.