Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Starý přechod do Polska v Hrádku se uzavře. Most čeká rekonstrukce

Most přes Oldřichovský potok v Hrádku nad Nisou je ve špatném stavu. Kvůli neodkladné rekonstrukci se tak bude od dnešního dne uzavřen starý česko-polský hraniční přechod.

Do Polska budou muset motoristé po nové silnici I/35 na Bogatynii a Žitavu. Uzavírka skončí 6. prosince, řekl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Most je ve velmi špatném stavu, loni v létě bylo nutné ho na nějaký čas pro dopravu zcela uzavřít.

Omezení hmotnosti nákladní automobily nerespektovaly

Na mostě byl už dlouho omezený vjezd pro vozy nad 12 tun, který ale řidiči nákladních aut často nerespektovali. Při údržbě mostu pak loni odpadl kamenný obklad ze železobetonové konstrukce a statik při zvýšeném průtoku v potoce vyloučil jakékoli, byť omezené zatížení, protože hrozilo, že to konstrukce nevydrží. Povodí Labe navíc zamítlo provizorní podepření klenby mostu v korytě potoka, protože by to zvýšilo riziko záplav. Provoz na mostě loni po pár týdnech obnovili, dělníci ale nájezd naistalováním panelů zúžili tak, aby projela jen osobní auta.

Teď bude most kvůli opravě zcela neprůjezdný. Jeho rekonstrukce je součástí oprav staré silnice I/35 z Bílého Kostela přes Chotyni k hranici v Hrádku nad Nisou zhruba za 40 milionů korun. Opravy jsou už hotové, dokončení projektu vázlo podle ředitele liberecké Správy Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jana Wohlmutha právě na nutné rekonstrukci mostu. „Museli jsme to doprojektovat, vše zkomplikovalo jednání s Poláky, které přípravu protáhlo o osm měsíců, jinak už by to bylo hotové," dodal.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky automobilová, stavby, správa, ŘSD, Hrádek nad Nisou, Polsko, rekonstrukce, Oldřichovský potok, Ředitelství silnic a dálnic, Povodí Labe (státní podnik), Žitava, Bogatynia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starý přechod do Polska v Hrádku se uzavře. Most čeká rekonstrukce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.