Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na kontroly s revizory v MHD vyrážejí i strážníci. Přibývá lidí bez jízdenek i respirátorů

Už několik společných akcí mají za sebou revizoři libereckého dopravního podniku s městskými strážníky. Dopravní podnik tak reaguje na zvyšující se počet záchytů černých pasažérů a také nedodržování vládních opatření proti covidu.

„Akce jsou reakcí na nárůsty záchytů neplatičů jízdného v městské dopravě a na neustálé porušování vládních nařízeních o pohybu v prostředcích veřejné dopravy cestujícími,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Podle ní na porušování nařízení dopravní podnik upozorňují ostatní cestující. „Žádají nás o řešení situace,“ dodala.

Jenže samotný dopravní podnik nemá žádné páky, jak vymáhat dodržování opatření. „Vedení dopravního podniku nemá žádnou legislativní oporu, jak proti těmto osobám, kterým je zdraví ostatních lhostejné, zasáhnout. Svázané ruce mají také řidiči vozidel. Ti mohou pouze požádat o ochranu dýchacích cest nebo preventivně na povinnost poukazovat zvukovým hlášením ve voze,“ vysvětlil Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

S revizory proto na kontroly jezdí strážníci. „Strážníci provádí asistenci revizorům v autobusech a tramvajích při kontrolách jízdních dokladů a zároveň dohlíží na veřejný pořádek a na dodržování mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, zejména zákazu pohybu a pobytu bez ochranných prostředků dýchacích cest v prostředcích veřejné dopravy,“ popsala Daniela Bušková, mluvčí liberecké městské policie.

V minulých dnech proběhlo několik společných akcí. Z nich vyplývá, že v denních spojích je každý dvacátý cestující bez platné jízdenky. „Ve večerních spojích je každý desátý cestující bez platného jízdního dokladu,“ dodala Poršová s tím, že vládní nařízení proti covidu v autobusech v průměru nedodržují čtyři cestující.

Podle mluvčí na zesílené kontroly většina cestujících reaguje pozitivně. „Snažíme se, aby kontroly měly co největší zásah v co nejvíce spojích. Cestující bez jízdních dokladů, k jejich velkému překvapení, jsou z vozidla okamžitě vykázáni a řešeni mimo vůz. Kontroly pak pokračují bez většího zpoždění autobusu nebo tramvaje,“ uzavřela Poršová.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMLJ

Štítky kontroly, hygiena, liberec, opatření, pokuty, covid, dopravní společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Jan Honza

policajti taky chodí bez respiče,i revizáci ti když ho mají tak pod bradou

Pondělí, 27. prosince 2021, 16:14Odpovědět

Zuzka Liskova

Neplacení jízdnýho neberu, ale s těma respirátorama ....????To je ubohý, kam jsme se to dostali ....!!!! Národ udavačů !!!!! Když máš strach, že budeš nakaženej, tak si ten hubokryt děj hlavně ty sám !!! A jestli ti to nestačí, tak seď doma na zadku !!!

Neděle, 28. listopadu 2021, 16:39Odpovědět

Na kontroly s revizory v MHD vyrážejí i strážníci. Přibývá lidí bez jízdenek i respirátorů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.