Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nevýhodná smlouva skončila, liberecký dopravní podnik může tankovat plyn jen na své plničce

Dopravnímu podniku se podařilo vyřešit pozůstatek po dřívějším vedení. To v roce 2011 podepsalo smlouvu na tankování CNG na plničce v Jablonci. Autobusy tak musely deset let přejíždět prázdné mezi městy a výhodná nebyla ani cena. Současné vedení teď smlouvu, která měla platit až do roku 2031, dokázalo vypovědět. Autobusy tak budou tankovat na plničce, kterou si letos nechal dopravní podnik vybudovat ve svém areálu.

„O ukončení spolupráce s provozovatelem plnící stanice v Jablonci jsme jednali dlouhodobě, jednání nebyla snadná. Až v průběhu roku 2021 se nám podařilo s druhou stranou smluvního vztahu najít společnou řeč a minulý měsíc jsme konečně schválili a podepsali písemné dohody, které tento projekt ukončily,“ uvedl Michal Zděnek, předseda představenstva dopravního podniku.

Podle něj se podniku uvolnily ruce. „Jsem skutečně velmi rád, že jsme tohoto cíle dosáhli. Nyní budeme již využívat výhradně vlastní plnící stanici, kterou jsme vybudovali v areálu v Liberci-Františkově,“ dodal.

Dopravní podnik má novou plničku CNG. Ušetří peníze i čas za přejíždění do Jablonce

Do vybudování vlastní čerpací stanice na stlačený zemní plyn (CNG) investoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Od projektu za 23 milionů korun si slibuje výraznou úsporu nákladů. Jen na plynu by měl ušetřit až třetinu, další...

Dopravní podnik ročně ušetří několik milionů korun. Může více ovlivňovat cenu CNG a ušetří i v dalším ohledu. „Úspora je jasná, každou noc ušetříme dva až tři řidiče, kteří museli jezdit do Jablonce tankovat a více než 53 tisíc ušetřených kilometrů ročně,“ upřesnil Petr Židek, předseda dozorčí rady dopravního podniku.

Liberecký dopravní podnik má ze 106 autobusů celkem 38 vozů na plyn. Nevýhodnou smlouvu uzavřelo bývalé vedení podniku v roce 2011. Dopravní podnik se v ní původně zavázal k exkluzivitě, tedy že nebude brát plyn nikde jinde. Ve smlouvě byla také klauzule, že podnik musí měsíčně odebrat určitý objem plynu, jinak bude platit pokuty. Smlouva šla vypovědět pouze oboustrannou dohodou, její podmínky ale ani jedna strana nezveřejnila.

K podpisu smlouvy došlo v době, kdy byl předsedou představenstva Roman Šotola z ČSSD a místopředsedou David Václavík, který působil ve Starostech pro Liberec. V představenstvu pak byl dlouhodobý primátor města Jiří Kittner (ODS).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky dpmlj, plnička, cng, nevýhodná smlouva, dopravní společnost, Jablonec, Jiří Kittner, David Václavík, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevýhodná smlouva skončila, liberecký dopravní podnik může tankovat plyn jen na své plničce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.