Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sněhové jazyky, náledí i popadané stromy. Počasí komplikuje dopravu

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Cestu dnes mohou řidičům komplikovat sněžení, vítr, sněhové jazyky i spadlé stromy. Hasiči je ráno odstraňovali v devíti případech, na Semilsku, Českolipsku a Jablonecku. Na horách byly ráno teploty pod nulou, v ostatních částech kraje mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia nad nulou, vyplývá z dat na webech meteorologů a silničářů.

Meteorologové varují před silným větrem. Očekávají místy nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Ráno podle dopravního webu policie spadl strom na silnici I/14 u Jablonce nad Jizerou na Semilsku na autobus, u Nového Boru na Českolipsku najel jiný autobus do větví. Obě nehody se zřejmě obešly bez zranění. Spadlý smrk na Semilsku ráno zablokoval i silnici I/10 před Harrachovem a další smrk silnici u Semil.

Problémy byly i na železnici, spadlý strom zastavil provoz na trati u Harrachova. „Od 5:30 jsme měli nahlášeno devět událostí spojených s popadanými stromy přes komunikace," řekla před 8:00 regionální mluvčí hasičů Eva Klímová.

Kvůli přeháňkám je rozbředlý sníh i na hlavních silnicích ve směru do Jablonce, do Jizerských hor a Krkonoš. Na vozovkách nižších tříd v těchto horách je ujetá vrstva sněhu krytá posypem a místy jsou na nich popadané větvě. V Lužických horách na Českolipsku jsou na silnicích zbytky sněhu. Povrchy vozovek v kraji jsou jinak převážně mokré, na Českolipsku suché či vlhké.

Přes den očekávají meteorologové proměnlivou velkou oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami, které budou na horách četnější. V nižších polohách budou srážky dešťové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma až pěti stupni Celsia, na horách se teplota zřejmě nad nulu nedostane.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Hejnice

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký, vítr, 2.VERZE, strom, okres Česká Lípa, okres Semily, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, Jablonec nad Jizerou, Harrachov, Nový Bor, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sněhové jazyky, náledí i popadané stromy. Počasí komplikuje dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.