Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují stavby za stamiliony, nejvíc v Liberci

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují letos stavby za stamiliony korun. Největší problémy čekají motoristy v Liberci, kde už v polovině března plánuje Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájit rekonstrukci dvou mostů na průtahu městem, která přijde bez DPH na více než 311 milionů korun. Práce budou poměrně rozsáhlé, příští dvě stavební sezony budou náročné, protože doprava se bude svádět na jeden jízdní pás v režimu 2 + 1, řekl již dříve generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Průtah I/35 Libercem je nejvytíženějším úsekem v Libereckém kraji, ve všedních dnech tam podle posledního sčítání projede přes 51 tisíc automobilů za 24 hodin. Mosty postavené v 70. letech ale nejsou v dobrém stavu, už dnes je tam provoz omezený před sjezdem na silnici I/14 na Jablonec a na nájezdu od Jablonce ve směru na Děčín, právě tyto mosty čeká demolice a výstavba nových. „Bohužel ta stavba ovlivní průjezdnost města," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Radnice čeká zvýšení zátěže zejména na souběžné třídě Dr. Milady Horákové nebo v Košické ulici.

Omezení ale čeká motoristy také na silnici I/9 od Svoru na Nový Bor, kterou ŘSD plánuje rozšířit ze dvou pruhů na čtyři a křižovatku u Svoru by měl nahradit kruhový objezd. Už v lednu tam začaly přípravné práce spočívající v kácení stromů a zaměřování plánované stavby. Kdy se začne stavět, zatím není jasné, dodavatele stavby, která podle odhadu projektantů přijde bez DPH na bezmála 635 milionů korun, ŘSD ještě hledá. Lhůta pro podání nabídek končí 24. února, hotová by silnice měla být za dva roky.

Bezmála miliardu plánuje letos do rekonstrukcí silnic investovat také Liberecký kraj, nejdražším projektem bude první etapa rekonstrukce silnice II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se silnicí I/14. Stavba přijde bez DPH na zhruba 178 milionů korun. Kraji se na ni podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Práce začnou na jaře, jakmile to počasí dovolí, hotovo musí být do poloviny příštího roku," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Kraj ale počítá mimo jiné i s pokračováním rekonstrukce silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště, dokončit je třeba zhruba 1,5 kilometru zatáček za Dolní Krupou, ale také most za Ploužnicí směrem na Mimoň. Práce by tam měly skončit příští rok. Dopravu také zkomplikuje druhá etapa rekonstrukce silnice ze Světlé pod Ještědem na Ještěd, nebo rekonstrukce silnice v Křižanech. V plánu je také například rekonstrukce silnice II/290 od křižovatky v Roprachticích přes Vysoké nad Jizerou až po Příchovice. Projekt za 160 milionů ale čeká na dotace z fondů EU.

Náročný rok čeká motoristy také v Jablonci nad Nisou. Kraj tam plánuje rekonstrukci křižovatky u Jablotronu a společnosti ABB, v příštím roce na stavbu naváže oprava samotné ulice U Přehrady až po křižovatku s Palackého ulicí. Město chce v dubnu zahájit výstavbu cyklopruhů a úpravy Palackého ulice, která je jednou z hlavních městských tepen. Projekt za 40 milionů korun má zvýšit bezpečnost cyklistů a pěších. Pokračovat ale budou i práce na dešťové kanalizaci a rekonstrukcích sítí v dolním centru města.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, silnice, Liberecký kraj, opravy, Ředitelství silnic a dálnic, rekonstrukce, Liberec, Radek Mátl, Jablonec nad Nisou, projekt, Evropská unie, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují stavby za stamiliony, nejvíc v Liberci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.