Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rekonstruovaná silnice přes Ještěd v Liberci bude v zimě průjezdná bez omezení

Rekonstruovaná silnice přes Ještěd v Liberci bude v zimě průjezdná bez omezení, na jaře se tam ale stavbaři vrátí. Zcela hotovo by mělo být do léta 2023. Stavbaři se co nejvíce snaží využít počasí, a tak se na silnici stále pracuje.

Přes zimu to bude průjezd stavbou, ale bude to bez semaforů," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Žádná z opravovaných krajských silnic podle něj nebude přes zimu uzavřená, silnici přes Ještěd otevřou 1. prosince.

Rušnou silnici z Liberce směrem na Ještěd sice dělníci opravili v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. „Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k jejímu sesuvu, protože je ve strmém svahu," řekl již dříve náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). V červenci 2020 tak začala první etapa, kdy kraj za 84 milionů opravil úsek z Liberce na Výpřež. Od letošního jara se pracuje na druhé etapě z Výpřeže do Světlé pod Ještědem.

Práce na druhé etapě, která přijde bezmála na 143 milionů korun, začaly v březnu kácením stromů. Rekonstrukce úseku plného serpentin přinese lepší podmínky řidičům. Silničáři neopravují jen povrch silnice, na řadě míst museli opravit i podloží, vybudovat odvodňovací systém a postavit nové opěrné zdi. Vozovka bude po dokončení rekonstrukce širší a doplní ji svodidla a nové dopravní značení. Projekt zahrnuje i úpravu křižovatky na Výpřeži, křížení se silnicí na Křižany a také nástupiště pro linkové autobusy.

Zatímco při první etapě byla silnice zcela uzavřena, což působilo velké problémy, při druhé etapě je v omezených časech průjezdná. Pro dopravu se zavírá ve všední dny vždy od 8:15 do 17:00 hodin, a v sobotu od 8:00 do 15:00. Po celou neděli a v hodinách od 17:00 ve všední dny, v sobotu od 15:00 do rána je silnice průjezdná, provoz tam ale kyvadlově řídí semafory. Každý den v čase od 14:00 do 15:15 tam navíc stavbaři umožňují průjezd linkovým autobusům. Od prosince do jara tudy auta projedou bez čekání.

Na zimu podle Růžičky zprůjezdní i další krajské komunikace. Na začátku prosince se otevře druhá etapa rekonstruované silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště, průjezdný bude také most nad D10 u Svijan, který je součástí krajské silnice druhé třídy 279 a kvůli rekonstrukci za 100 milionů korun je od května pro dopravu zavřený. „Most ve Svijanech bude zprůjezdněný pravděpodobně až v půlce prosince, na jaře tam budou znovu práce pokračovat, ale přesunou se na most přes železnici," dodal ředitel krajské správy silnic.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Ještěd, Liberecký, Liberec, jaro, Jan Sviták, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstruovaná silnice přes Ještěd v Liberci bude v zimě průjezdná bez omezení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.