Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

MHD v Liberci příští rok nezdraží, vyšší náklady zaplatí město

Městská hromadná doprava v Liberci příští rok nezdraží, zůstane zachovaný i rozsah spojů. Vyšší náklady Dopravnímu podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) zaplatí magistrát. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (ANO) stoupne příspěvek města odhadem skoro o 23 procent.

Letos dal magistrát na městskou hromadnou dopravu zhruba 360 milionů korun. „Příští rok už by to mělo být 442 milionů, ale samozřejmě s velkým otazníkem. Bude to vyúčtováno přesně podle toho, jak nás pohonné hmoty vyjdou draho," uvedl Šolc. Pro provoz tramvají je nutná elektrická energie a autobusy v Liberci jezdí buď na naftu, nebo na stlačený plyn (CNG).

Základní jízdenka platná 40 minut stojí ve stotisícovém Liberci 24 korun. Naposledy cenu za ni radnice zvedla loni od 1. ledna, před tím stála 20 korun. Jízdenka na měsíc přijde v Liberci na 530 korun, na čtvrt roku na 1 370 a na celý rok na 3 650 korun.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce, který provozuje MHD v Liberci a meziměstskou tramvajovou linku do Jablonce, loni přepravil 28,5 milionu cestujících. Provozuje 40 autobusových a čtyři tramvajové linky. Loni autobusy najezdily přes 3,5 milionu kilometrů, tramvaje více než 1,9 milionu kilometrů. Autobusů má dopravní podnik přes 100 a tramvají více než 60.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, MHD, ceny, Liberec, městská hromadná doprava, Jiří Šolc, dopravní společnost, Jablonec, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Liberci příští rok nezdraží, vyšší náklady zaplatí město  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.