Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ledovka znovu zkomplikovala život v Libereckém kraji. Převrátil se sypač, Rychnov vyhlásil kalamitní stav

, aktualizováno 21. prosince 2022, 16:45

Předpověď meteorologů na další tvorbu ledovky se vyplnila, od brzkých ranních hodin opět došlo k mnoha nehodám a chodci kloužou po chodnících. Policisté od půlnoci do osmé hodiny ráno přijali oznámení o 14 dopravních nehodách. U Vyskeře se dopoledne převrátil sypač, Obce Rychnov u Jablonce a také Rádlo kvůli ledovce vyhlásily kalamitní stav.

„Naštěstí se při nehodácch nikdo vážně nezranil,“ uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Podlé ní musí být opatrní také chodci. „Stejná ledovka jako na silnicích se samozřejmě tvoří i na chodnících. Je tedy nutné, aby i oni dbali zvýšené opatrnosti,“ dodala.

Ledovka může minimálně v částech Libereckého kraje vydržet až do čtvrtečního rána, meteorologové během středy aktualizovali předpověď. Výstraha na ledovku tak platí až do čtvrtečních osmi hodin ráno. V dalších dnech se má ale výrazně oteplit, už ve čtvrtek má být až pět stupňů.

Problém se při údržbě silnic nevyhnuly ani jednomu ze sypačů společnosti Silnice LK která má na starosti údržbu krajských silnic. Ten havaroval na kluzké silnici u Vyskeře a převrátil se ze srázu.

Velké problémy hlásí řidiči z mnoha míst v Libereckém kraji, v Rychnově u Jablonce dokonce vyhlásili kalamitní stav. „My to tady máme tak, že je to vesměs všechno do kopce a nám se tam vozidla technické údržby vůbec nedostanou," řekl starosta Tomáš Levinský (Rychnováci).

Podle něj ve městě prší na zmrzlou zem a i přes veškerou snahu se jen těžko daří držet silnice sjízdné a chodníky schůdné. „Používáme inertní posyp, přidali jsme i chemický, ale zatím to nefunguje," dodal Levinský.

Lidem proto radnice doporučuje, aby ze svých domovů vycházeli jen v nejnutnějších případech a používali komunikace, které jsou zjevně ošetřeny posypem. Obdobné doporučení vydala i další města v Libereckém kraji, například Jablonec nad Nisou, Nový Bor na Českolipsku, Hejnice na Liberecku nebo Zásada na Jablonecku.

Kalamitní stav vyhlásilo také Rádlo. „Z důvodu ledovky vyhlašujeme kalamitní stav. Doporučujeme, abyste ze svých domovů vycházeli jen v nejnutnějších případech. Komunikace se snažíme všemi silami udržet, avšak například silnice z Milířů do Jeřmanic sjízdná s velkými obtížemi," uvedla obec na facebooku.

Ledovka trápí Liberecký kraj od pondělního večera. „Za tu dobu jsme měli kolem 35 výjezdů v souvislosti s ledovkou," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Nejčastěji šlo o poranění rukou či nohou po pádu na kluzkých chodnících.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky počasí, ledovka, předpověď, policie, nehody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ledovka znovu zkomplikovala život v Libereckém kraji. Převrátil se sypač, Rychnov vyhlásil kalamitní stav  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.