Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silné sněžení zkomplikovalo dopravu v Libereckém kraji, Paceřický kopec na hodiny zablokovaly kamiony

, aktualizováno 18. ledna 2023, 10:33

V Libereckém kraji napadlo do rána až deset centimetrů sněhu. Největší problémy byly od rána na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu, kde se vytvořily kolony kvůli uvízlým kamionům. Silničáři tah na nějakou dobu zcela uzavřeli, lidé čekali v kolonách i několik hodin. Celou situaci zkritizoval i hejtman Půta. Podle policie se stala řada dopravních nehod, kolem 07:00 řešili policisté 15 událostí, většina se ale obešla bez zranění.

Největší problémy byly na hlavní silnici 35 od Turnova směrem na Hodkovice nad Mohelkou a dál směrem k Rádelskému mlýnu. Dopravu tam komplikovaly kamiony, které uvízly na sněhu ve stoupáních a tvořily se tam kolony. Někteří řidiči tam uvízli na několik hodin. Silnici silničáři dokonce preventivně asi na hodinu uzavřeli v obou směrech. „Komunikace I/35 je již plně průjezdná. Provoz od Žďárku na Liberec byl obnoven," uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský v deset hodin dopoledne. 

Situaci na hlavním tahu kritizoval hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). „Dnešní kalamitní situace na silnici I/35 mezi Turnovem a Libercem je způsobena selháním dodavatele zimní údržby, tedy selháním společnosti EUROVIA, která se o sjízdnost silnice stará. Požádal jsem proto generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic pana Radka Mátla o zjednání okamžité smluvní nápravy s dodavatelem služby," uvedl v tiskovém prohlášení.

Krajská společnost Silnice LK podle něj poslala na úsek svoje sypače a na místě poté zasahovali hasiči a těžká odtahová technika. „Přestože se nejedná o krajskou silnici, všem lidem, kteří v koloně uvízli, se za Liberecký kraj omlouvám. Budu požadovat rychlé jednání s cílem, aby se tato situace neopakovala. Na většině krajských silnic je situace pod kontrolou," dodal.

Sníh ležel na většině hlavních tahů, výrazně méně je ho ale v horách, například silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska tak zůstala i pro kamiony průjezdná. Pozor by si ale měli dát řidiči kamionů ve stoupáních. V devět hodin silničáři uzavřeli pro kamiony silnici přes Oldřichovské sedlo. Platnost omezení do odvolání v návaznosti na vývoj stavu sjízdnosti. Silnice 1/13 v obci Cvikov, kde došlo k zablokování komunikace kamionem, byla doprava řízena kyvadlově.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují od minus čtyř do jednoho stupně Celsia nad nulou, na většině území kraje sněží. Podle meteorologů bude v nižších polohách sněžení postupně přecházet v déšť, odpoledne by mělo ustávat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK, Blanka Freiwilligová

Štítky sníh, počasí, předpověď, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Vždyť je to každý rok stejné !! Neschopná liberecká údržba není schopná udržet ani jednu silnici !!! Chápu, že se všechno asi udržet nedá, logicky, ale hlavní dálniční tah ? Stejný problém je na Albrechťáku...sice ta údržba je lepší, ale kolikrát když jsou závěje, tak je průser hotový ! Lidi jezděj do práce a z práce a pořád je jenom stejný problém, údržba silnic ! Ráno ve 4 hodiny vyjíždí autobusy MHD do neprohrnutých silnic a je to každý rok to samé !!! Vyházejte ty dispečery z těch kanceláří a začněte něco s tou údržbou dělat !!!!

Středa, 18. ledna 2023, 16:20Odpovědět

Silné sněžení zkomplikovalo dopravu v Libereckém kraji, Paceřický kopec na hodiny zablokovaly kamiony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.