Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Autobus na Ještěd by mohl jezdit nejdříve od července. Vadí koloběžky i skála

Turistický autobus z Liberce na Ještěd, který by měl částečně nahradit zničenou kabinovou lanovku, začne jezdit nejdřív v červenci, kdy má skončit rekonstrukce silnice z Výpřeže směrem na Světlou pod Ještědem. O tom, zda linka skutečně vyjede, ale není zatím rozhodnuto. V přípravě se pokračuje, aby mohla linka vyjet 1. července, ukázalo se ale, že jsou tam mnohá úskalí, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Autobus by měl turisty vozit z Liberce od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. „Jsou tam velké problémy jak z pohledu bezpečnosti, tak samotného provozu. Ta silnice je úzká, extrémně vytížené by bylo vozidlo při pendlování, je tam ale také velký provoz koloběžek a kol. Už při zkouškách autobusů se ukazuje, že tam budou muset být semafory v horní části kolem skály. Proto je na zvážení, zda by to bylo bezpečné a efektivní," doplnil Sviták.

Kraj chtěl původně autobusy na Ještěd zavést už loni v létě, kvůli rekonstrukci silnice to ale odložil. Dopravu na silnici totiž řídily po dobu oprav semafory a tvořily se tam kolony což neumožňovalo pravidelný provoz autobusové linky. Turisté se tak na Ještěd od havárie lanovky mohou dostat jen pěšky nebo osobními vozy, o víkendech a svátcích také sedačkovou lanovkou Skalka. Od května bude lanovka jezdit i v pátky, denně bude turisty vozit až v červenci a srpnu.

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce října 2021, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Náklady na obnovu lanovky se odhadují na 250 až 300 milionů korun. Liberec teď jedná s Českými drahami o převzetí pozemků a budov lanovky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, turistika, správa, automobilová, Ještěd, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto s rozmrdaným Libercem, bez přehrady, bez (oslav) Ještědu, s úžasným programem Léto na naměstí :-D Na ránu pěstí.

Sobota, 22. dubna 2023, 18:25Odpovědět

V dubnu před sezónou, více jak rok po slibovaném nasazení autobusu zjišťujete, že je na Ještědu skála :-D Do krematoria (pouze dvakrát denně?) jezdí ten malý bus, ne, nebo nějaký školní? Nebo uvažujete jako kreten, co v Liberci nasadil kloubáky a ještě to řidičům zpestřil Janďourkovýma plastovýma šikanama? Možná se zeptejte toho hovádka, co chce prodloužit lanovku k tramvaji. Řešení se najde :-D

Sobota, 22. dubna 2023, 18:23Odpovědět

Jirka Bouma

V Liberci se přemýšlí vždycky s křížkem po funuse ! Ten autobus už tam měl jezdit před rokem.....proč tedy nejezdí ? Někdo se na radnici probudil, nebo mají desítky stížností od turistů ?

Sobota, 22. dubna 2023, 13:21Odpovědět

Autobus na Ještěd by mohl jezdit nejdříve od července. Vadí koloběžky i skála  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.