Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jablonci bourali část mostu na silnici 65, nový bude do poloviny srpna

V Jablonci nad Nisou v úterý dělníci za pomoci těžké techniky bourali pravou část mostu v Nové Pražské ulici, která je součástí hlavního tahu I/65. Výstavba nového potrvá do poloviny srpna. Pod mostem vede železniční trať a aby se zabránilo jejímu poškození, bylo nutné při demolici nejprve železobetonovou nosnou konstrukci rozřezat na menší části.

„Během jediného dne tu zhruba 300tunovou železobetonovou desku nejprve diamantovou pilou naporcujeme na 25tunové až 50tunové kusy, které budou ještě pořád zůstávat na původním místě. Teprve potom je s jeřábem takzvaně sneseme a odvezeme, a tím vlastně pomine potenciální nebezpečí, že by něco spadlo na dráhu," řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Vyměnit potřebuje pravá část 15 metrů dlouhého mostu se čtyřmi jízdními pruhy, jehož poslední velká rekonstrukce se dělala v roce 1969. „Druhá polovina byla dělána jinou technologií, takže je v pořádku. Tam probíhá jenom sanace," řekl vedoucí provozního úseku ŘSD v Liberci Jakub Hušek.

Práce na výměně pravé části mostu začaly v polovině dubna, hotovo by mělo být do poloviny srpna. Stavbu, která bez DPH přijde na 17,65 milionu korun, zajišťuje Eurovia CS.

Kvůli demolici pravé části mostu nejezdí od začátku května vlaky z Liberce přes Jablonec do Smržovky. Výluka by měla skončit 11. května, další je plánovaná od 6. do 9. června kvůli osazování nosníků nového mostu.

Práce na rekonstrukci mostu komplikují i automobilovou dopravu. Uzavřený je pravý jízdní pás směrem do města, objízdná trasa pro auta do 3,5 tuny a autobusy veřejné dopravy vede ulicí V Aleji, nákladní doprava nad 3,5 tuny musí místo objíždět ulicemi Na Hutích, Liliovou a Jarní. Objízdná trasa směrem na Tanvald a Harrachov vede pro nákladní dopravu ulicí Letní a dál směrem na Novou Ves nad Nisou.

Stavba je koordinována s městem Jablonec nad Nisou, které výluky na železnici využilo k opravě svých mostů v ulici Pod Kynastem a lávky v Horské ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ŘSD Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, automobilová, most, ŘSD, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci bourali část mostu na silnici 65, nový bude do poloviny srpna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.