Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dopravní výchova v Libereckém kraji získala podporu na dalších několik let

PR článek

Průkaz cyklisty je často prvním dokladem každého školáka, který získá v rámci dopravní východy. Podle odborníků je výuka malých cyklistů významnou částí dopravní výchovy nejmladších účastníků provozu. I proto Liberecký kraj pravidelně dopravní výchovu podporuje, letos ji získá osm dopravních hřišť v regionu.

V dnešní uspěchané době, a to především v dopravě, je potřeba dbát na prevenci. Jsem rád, že můžeme podpořit vzdělávání mladých cyklistů. Velice to napomůže ochránit je v běžném provozu a zajistit jim bezpečnost,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Nezastupitelnost dopravních hřišť potvrzuje i Jan Polák, koordinátor BESIPu v Libereckém kraji. „Dopraní hřiště mají rozhodně ve městech své místo. Vždyť kde jinde mohou děti natrénovat, jak se pohybovat v silničním provozu. Hřiště by se měla podporovat a jejich počet spíše rozšiřovat a budovat u nich i volnočasová centra,“ říká Polák. Současně ale upozorňuje na problém, který téměř všechna dopravní hřiště provází. Chybí totiž obsluhující personál, a tak bývají přístupná spíše jen školním kolektivům a veřejnosti jen v omezené míře. Nejsou totiž pracovníci, kteří by je obsluhovali. „Často je totiž vlastní města a mnohde spadají pod správu městské policie, a města nedokáží zajistit personál. Nejsou lidi,“ podotýká Polák.

Liberecký kraj se snaží každoročně na provoz hřišť přispívat a připravil nyní nový návrh smlouvy na podporu dopravní výchovy, která bude platit do roku 2025. Týkat se má dopravních hřišť v České Lípě, Českém Dubu, Frýdlantu, Chrastavě, Jablonci nad Nisou, Košťálově, Liberci a Turnově. Dotace pro dopravní hřiště je stanovena ve výši 10 tisíc korun v případě, že se zkoušek mladého cyklisty zúčastní 100 žáků a méně. Za každého dalšího žáka nad počet 100 pak náleží dopravnímu hřišti další stokoruna.

Výuka žáků se skládá z teoretické části na učebnách a následně z praktického nácviku jízdy podle pravidel na venkovních plochách dopravních hřišť, určená je žákům 4. ročníků. Po závěrečném přezkoušení a při splnění testu znalostí získají děti Průkaz cyklisty. „Chtěl bych požádat rodiče, aby jejich děti nosily tento průkaz v případě nehod s sebou. Je to pak jediný doklad jejich totožnosti,“ uzavřel Jan Sviták.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky doprava, prevence, dopravní výchova, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní výchova v Libereckém kraji získala podporu na dalších několik let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.