Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vlakem z Liberce do Prahy za 69 minut? Ministerstvo schválilo studii proveditelnosti

Železniční spojení z Liberce do sto kilometrů vzdálené Prahy by se mohlo v budoucnu výrazně zrychlit a stát se konkurencí i silniční dopravě. V případě realizace se zkrátí doba jízdy z dnešních více než 160 minut na 69 minut. Umožnit to má i studie proveditelnosti, kterou schválila centrální komise ministerstva dopravy pro úsek trati z Mladé Boleslavi přes Turnov do Liberce a dál ke státní hranici s Polskem. V tiskové zprávě o schválení studie informovala mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

„Vlastní realizace stavby se předpokládá v následujícím desetiletí," uvedla. Schválená studie proveditelnosti podle ní navazuje na aktuální investice v úseku Praha – Lysá nad Labem, stejně jako na dřív schválené studie pro úsek Lysá nad Labem – Mladá Boleslav.

„Modernizovaná železnice bude z větší části dvoukolejná, kromě přestavby stávajících úseků dojde také k výstavbě nových přeložek, rychlost vlaků se zvýší až na 200 kilometrů v hodině," uvedla Friebová. Podle schválené varianty se mezi Turnovem a Libercem zruší téměř v celé trase současné vedení tratě. „Výjimkou bude úsek Hodkovice nad Mohelkou – Rychnov u Jablonce nad Nisou, který bude zachován pro nákladní obsluhu. Z Liberce na státní hranici s Polskem dojde k elektrizaci trati ve stávající stopě a rekonstrukci vybraných úseků," dodala mluvčí. Součástí vybrané varianty je také elektrizace tratí ve Frýdlantském výběžku.

Radost nad posunem vyjádřil i hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). „Vlakem z Liberce do Prahy za 69 minut už po dnešku nezní jako sci-fi a já začínám věřit, že se ještě za svého života tím vlakem svezu," uvedl na facebooku.

Železniční trať z Liberce na Prahu byla vybudována stejně jako většina tratí v Libereckém kraji ve druhé polovině 19. století. Od té doby nebyla zásadněji modernizována. O úpravách trati z Liberce na Prahu se přitom hovoří už léta. V roce 2003 se předpokládalo, že rychleji budou vlaky jezdit už v roce 2010. Přednost ale vždy dostaly jiné železniční tratě v Česku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České Dráhy

Štítky ČR, železnice, stavby, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakem z Liberce do Prahy za 69 minut? Ministerstvo schválilo studii proveditelnosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.