Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec se více zaměří na řidiče, kteří překračují povolenou rychlost

Liberec se více zaměří na motoristy, kteří při jízdě po městě překračují povolenou rychlost. Pořídí si kvůli tomu informační systém, který bude umět tyto přestupky vyhodnocovat automaticky. V provozu by měl být systém od začátku příštího roku a napojené na něj budou i radary mimo město. Zájem podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) projevilo kolem deseti okolních měst a obcí.

„Neděláme to s vidinou peněz, byť nepopírám, že v České republice to má i tento aspekt. My to máme z hlediska bezpečnosti dopravy," řekl primátor. Zároveň uvedl, že peníze vybrané na pokutách od řidičů by měly zůstat v dopravě a jít na opravy nebo nákup nových autobusů a tramvají MHD.

Ve stotisícovém Liberci zatím klasické stacionární měřící radary nejsou, jen informativní. To znamená, že na překročení rychlosti řidiče upozorňují, ale sankce jim za to nehrozí. Řada motoristů je ignoruje, i proto se vedení města rozhodlo zavést restriktivní systém.

Nyní hledá radnice v soutěži firmu, která dodá potřebný software. Náklady na jeho pořízení radnice odhaduje bezmála na pět milionů korun bez daně. Zatímco tento informační systém bude ve vlastnictví města, radary napojené na něj si chce jen pronajímat. Jedním z důvodů podle náměstka primátora Jiřího Šolce (ANO) je, že jejich umístění budou měnit. „Na těch místech, kde se řidiči zklidní, tak tam radar odstraníme, dáme ho někam jinam, takže budeme stanoviště měnit. Zároveň jsou s tím spojené technické obtíže ve smyslu toho, že radar musí být kalibrovaný, musí mít splněné všechny revize a tak dále, takže je dobře, že se o to postará externista," dodal.

Systém bude schopný přestupky vyhodnocovat sám. „Víceméně po odkliknutí úředníkem městské policie, případně odborem dopravy, že se přestupek stal, tak tomu člověku (majiteli vozidla) automaticky odchází výzva," uvedl Šolc.

Prvním místem s restriktivním měřením bude v Liberci ulice Dubice, kde podle dřívějších měření nedodržují povolenou rychlost zhruba tři čtvrtiny řidičů. Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci. Primátor už dříve uvedl, že mezi další zvažovaná místa pro umístění radarů jsou v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, automobilová, Liberec, radar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se více zaměří na řidiče, kteří překračují povolenou rychlost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.