Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pozemky pro silnici do jižní zóny v Liberci už stály Liberecký kraj 56 milionů. Zbývá dohoda se čtyřmi vlastníky

Za pozemky nutné pro plánovanou výstavbu druhé přístupové silnice do Průmyslové zóny Jih v Liberci už Liberecký kraj zaplatil bezmála 56 milionů korun. Již dříve se podařilo dohodnout s majiteli sedmi pozemků a nemovitostí, kterým kraj zaplatil přes 31 milionů korun, schválili zastupitelé výkup dalších dvou nemovitostí za bezmála 24,6 milionu korun. Zbývá se dohodnou s posledními čtyřmi vlastníky, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál do zastupitelstva předkládal.

„My tu silnici jinudy postavit neumíme a je třeba si říct, že pokud dneska někdo bydlí v rodinném domě, který má nějaké parametry, a nebude tam moc bydlet, tak musí dostat takové peníze, aby v něčem podobném mohl bydlet na jiném místě. Ceny nemovitostí v posledních letech dramaticky rostly, naše jednání nebylo nejrychlejší, a to ve výsledku znamená větší peníze. Myslím, že vyvlastnění bychom měli použít teprve v případě, že se s někým nebudeme umět domluvit, protože to bude znamenat zdržení té stavby a vyšší cenu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nová komunikace má zajistit napojení zóny na silnici I/35 a odlehčit přetížené ulici České mládeže, která je dnes jedinou přístupovou cestou do průmyslové zóny od průtahu městem. V zóně jsou dvě desítky firem, hlavně dodavatelů autodílů, které zaměstnávají tisíce lidí. Ulice České mládeže kapacitně nestačí, denně po ní projede až 17 tisíc aut. Nová silnice by podle odhadu mohla nejméně třetinu zátěže převzít, náklady se odhadují na 300 milionů korun. Proti silnici jsou ale obyvatelé Doubí, petici proti stavbě v minulosti podepsalo přes 800 lidí.

S výstavbou druhého napojení se počítalo už koncem 90. let, kdy průmyslová zóna o rozloze 125 hektarů vznikala. V roce 1999 stát sliboval, že se na výstavbě druhého napojení zóny bude finančně podílet. „Byl to závazek vlády postavit tu silnici, memorandum s firmou Denso tehdy podepsal premiér Miloš Zeman," doplnil Půta. Pro zónu je druhá silnice nezbytná, dlouhá by měla být zhruba 1,4 kilometru a počítá s ní už i územní plán města. Radnice v minulých letech prověřovala zhruba deset tras, odborníci vybrali variantu, která je nejlepší, co se týče zásahu do krajiny, vlastnictví i technického řešení.

Otázkou je zatím financování stavby nové silnice. „My dlouhodobě vyjednáváme o podpoře výstavby nové přístupové komunikace do průmyslové zóny JIH s ministerstvem průmyslu a obchodu, protože považuji tu výstavbu za závazek státu, ale dokud nebudeme mít vyprojektováno, tak nemáme o čem jednat," řekl Půta. Přípravu projektu podle něj brzdí právě výkupy pozemků v plánované trase. Hejtman ale věří, že i se zbylými vlastníky se podaří ještě letos dohodu uzavřít.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, reality, Liberecký, Liberec, průmyslová zóna jih

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozemky pro silnici do jižní zóny v Liberci už stály Liberecký kraj 56 milionů. Zbývá dohoda se čtyřmi vlastníky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.