Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Více možností odbavování čeká na cestující v Libereckém kraji

Cestující v Libereckém kraji si již v těchto dnech mohli povšimnout změn v rámci modernizace odbavovacího systému IDOL. Kromě moderních odbavovacích zařízení chystá krajský koordinátor dopravy KORID LK i další novinky v odbavování, jako například možnost využití mobilní aplikace Idolka bez nutnosti pořizovat jakoukoliv další kartu pro odbavení.

Modernizace odbavovacího systému zahrnuje autobusy, vlaky i MHD. Ve vozidlech v systému Integrované dopravy Libereckého kraje (IDOL) jsou instalována moderní odbavovací zařízení, která umožňují nejen načtení karty Opuscard (nové i staré generace), ale i zakoupení jízdného pomocí bezhotovostní platby. Ta je zpravidla levnější, ať už se jedná o platební kartu, jízdenku z mobilu nebo elektronickou peněženku z karty Opuscard. Nový odbavovací systém byl představen na tiskové konferenci 1. června 2023.

„Technologie stávajícího odbavovacího systému už neodpovídaly moderním trendům. Byli jsme si toho vědomi, a proto už od poloviny roku 2021 probíhala příprava na zavedení nového odbavovacího systému. Nejčastěji cestující volali po bezhotovostních platbách. A nejen to se právě teď změní,“ informoval jednatel společnosti KORID LK Otto Pospíšil.

Velké změny čekají především uživatele osobních karet Opuscard (s fotografií). Opuscard již nebude nutná pro zakoupení časového či síťového kupónu a novou kartu si cestující pořizovat vůbec nemusí. Po skončení platnosti kupónu si mohou cestující vybrat jiný identifikátor vícedenního jízdného. Alternativou je mobilní aplikace Idolka nebo jedna z partnerských karet: In Karta Českých drah, pražská Lítačka nebo platební karta. Kdo však bude i nadále chtít využít bezkontaktní čipovou kartu jako identifikátor ke kupónu a zároveň elektronickou peněženku, bude si ji muset vyměnit za nový typ Opuscard+. Elektronická peněženka na původní Opuscard však zůstává funkční až do konce platnosti karty.

Mobilní aplikace Idolka se dočkala velkých úprav. Jednotlivé jízdenky nakoupí cestující jako dosud, nově však v aplikaci pořídí i vícedenní kupóny, tj. Časovky a Síťovky, a to již nyní s platností od 1. července. „Vyslyšeli jsme nejen uživatele aplikace, ale víceméně většinu cestujících, kteří by aplikaci rádi využívali, kdyby v ní možnost nákupu vícedenních kupónů byla,” sdělil vedoucí zákaznického centra IDOL Pavel Tuž. Aplikace také umožní cestujícím například vyhledat nejrychlejší spojení nebo najít nejbližší zastávku podle aktuální polohy.

Úplnou novinkou je e-shop IDOL, kde uživatelé po registraci najdou kompletní správu svého účtu. Vše si zařídí pohodlně z domova. Až na výjimky, jako jsou děti nebo senioři, u kterých je třeba ověřit věk pro získání nároku na slevu, už totiž není nutné navštěvovat kontaktní místa. „Kdo má účet z aplikace Idolka nebo Lítačka, může se do našeho e-shopu přihlásit dokonce stejnými údaji,” říká Otto Pospíšil. E-shop umožňuje zakoupení vícedenních Časovek a Síťovek, zobrazení historie transakcí, online podání žádosti o novou Opuscard+ nebo třeba spravování podřízeného e-shopového účtu pro jinou osobu (např. dítě), včetně podání žádosti o vydání karty. Kromě platby kartou na e-shopu můžete využít i klasický bankovní převod.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Všechny jednotlivé papírové jízdenky budou od září přestupní, což cestujícím výrazně zjednoduší možnost využití výhod systému IDOL. Od 1. září 2023 bude systém IDOL+ plně spuštěn s výjimkou MHD v Liberci, kde až do konce roku bude teprve probíhat instalace nových prodejních terminálů. Během letních prázdnin budou kombinovány původní způsoby nákupu jízdného, ale funkční budou i některé nové nabídky. „Po několik měsíců chceme nechat naše cestující, aby si na odbavovací systém zvykli. Novinky proto zavádíme postupně,“ uvedl Pospíšil.

Díky moderním terminálům, mobilní aplikaci, možnosti platby kartou a novým identifikátorům jízdného se cestující mohou těšit na pohodlnější a jednodušší způsob nákupu jízdenek a odbavení. Je to krok vpřed směrem k vytvoření chytrých a efektivních systémů dopravy, které usnadní život cestujícím v Libereckém kraji. “Změna je snazší, než si myslíte. To je naše motto,” uzavírá Otto Pospíšil. Veškeré informace naleznou cestující na webu www.iidol.cz/idolplus.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto IDOL

Štítky idol, doprava, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více možností odbavování čeká na cestující v Libereckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.