Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec nechá vyměnit senzory na placených parkovištích v centru města

Liberec nechá vyměnit senzory na devíti placených parkovištích v centru města. Práce začnou v pondělí 31. července na parkovištích ve Frýdlantské ulici a hotovo by mělo být 15. srpna. Vyměnit plánuje radnice postupně senzory také na Malém, Sokolském a Benešově náměstí, v Železné a Mariánské ulici a na Vavřincově vrchu.

Po dobu výměny senzorů budou parkoviště uzavřená, pracovat se bude vždy od 07:00 do 17:00 hodin, řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Senzory sledují obsazenost parkovišť ve městě od roku 2019, kdy byl systém spuštěn do zkušebního provozu. Vybudování systému přišlo radnici na devět milionů korun a získala na něj evropskou dotaci. Informace z parkovišť se zobrazují na informačních tabulích, ukazují počet volných míst na jednotlivých parkovištích a v lokalitách, navíc je barevně znázorněno, jak jsou plochy zaplněné. Červená značí obsazeno, oranžová méně než polovinu volných míst a zelená většinu. Řidiči tak nemusí parkoviště objíždět a hledat volné místo.

Město má v letošním rozpočtu připraveno 1,7 milionu korun na výměnu 235 starších parkovacích senzorů a zároveň sjednotí technologii, která o obsazenosti parkovišť informuje. Do správy modernějšího systému patří zatím 1003 senzorů, radnice pod něj po výměně převede i zbývajících 235. „Systém funguje dobře, zobrazuje informace na příjezdových tabulích i na webu města. Sjednocením technologie se to celé zjednoduší," řekl již dříve  náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Výměna senzorů ale není jedinou akcí, která v nejbližší době zkomplikuje parkování ve stotisícovém Liberci. V srpnu by měla začít také modernizace parkoviště v Pastýřské ulici, která je první etapou dlouho připravované nové městské třídy Nová Pastýřská. První etapa přijde na bezmála 52 milionů korun a hotová by měla být do jara příštího roku. Parkoviště pro zhruba 130 aut vzniklo z bývalého hřiště vedle budovy policie a je plné děr a výmolů. Na jeho modernizaci získala radnice dotaci, přibudou tam i chodník a stromy.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Liberec

Štítky ČR, automobilová, správa, parkování, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nechá vyměnit senzory na placených parkovištích v centru města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.