Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Rokytnici nad Jizerou začne v srpnu rekonstrukce silnice od I/14 na náměstí

V Rokytnici nad Jizerou začne v srpnu rekonstrukce krajské silnice druhé třídy 294. Obnova zhruba 2,5 kilometru dlouhého úseku od křižovatky s hlavní silnicí 14 na náměstí přijde včetně DPH na bezmála 211 milionů korun. Motoristé se musí připravit na omezení, dopravu tam budou řídit semafory, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Kraj žádá na projekt evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), na přípravě projektu se podle Svitáka pracovalo deset let. „Příprava byla komplikovaná, čekali jsme na podmínky programu, abychom projekt upravili," uvedl Sviták. Stavba je podle něj rozdělena na dvě části, ta financovaná krajem zahrnuje kromě silnice i rekonstrukci dešťové kanalizace, stavbu opěrných zdí, rekonstrukce čtyř mostů, propustků a zpevnění krajnic. Kraj to přijde na bezmála 165 milionů korun.

Na náročné stavbě se bude 46 miliony korun podílet také město Rokytnice nad Jizerou. „Je to pro nás největší investiční akce za řadu posledních let. Úsek je v havarijním stavu, studii jsme si nechali zpracovat už v roce 2008," řekl rokytnický starosta Petr Matyáš (Starostové pro Liberecký kraj). Město bude podle něj financovat výstavbu chodníků po obou stranách rekonstruované silnice, úpravu autobusových zastávek, podílet se bude na rekonstrukci dešťové kanalizace a výstavbě opěrných zdí.

Rekonstrukce silnice by měla zvýšit bezpečnost provozu i chodců na příjezdu do oblíbeného krkonošského střediska, práce jsou rozdělené do dvou stavebních sezon, na zimu je stavbaři přeruší, hotovo bude až v příštím roce. Na náměstí by ale rekonstrukce skončit neměla. Podle Svitáka jde o první etapu. „V původní variantě byly etapy tři, teď to vypadá, že budou jen dvě, ale ty další části jsou teprve před projekční přípravou," dodal náměstek.

Rekonstrukce silnice v Rokytnici patří k největším silničním stavbám Libereckého kraje v letošním roce. Do obnovy svých komunikací dá letos kraj rekordních 1,178 miliardy korun, o polovinu víc než loni. Rozpočet resortu dopravy kraj posílil penězi z vyšších daňových příjmů v loňském roce, poprvé rozděloval i vyšší příjmy za první čtvrtletí. „Vzhledem k vysoké inflaci jsme se rozhodli, že nebudeme čekat a zapojíme zvýšené příjmy už v průběhu roku. I když máme dobré sedmiprocentní úročení na účtech, tak inflace je významně vyšší," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Rokytnice nad Jizerou, Liberecký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rokytnici nad Jizerou začne v srpnu rekonstrukce silnice od I/14 na náměstí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.