Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Parkování v České Lípě od září zdraží, naposledy se ceny zvedaly v roce 2015

Parkování v České Lípě od září zdraží, většinou se cena zvýší o deset korun na hodinu, v některých případech ale řidiči zaplatí za krátkodobé stání i dvojnásobek. Ceny ve třetím největším městě Libereckého kraje se zvedaly naposledy v roce 2015. Na parkovacích místech, kde je možné krátkodobé parkování platit v automatech nebo prostřednictvím mobilní aplikace MPLA, ale bude dál prvních 15 minut zdarma a bezplatné parkování pro držitele průkazu ZTP, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

V centru České Lípy je 19 parkovacích automatů ve čtyřech placených zónách, kde je dohromady 613 placených parkovacích míst. Parkování je zpoplatněno ve všedních dnech, na hlavním náměstí T.G.M. i v sobotu dopoledne. Cena jde nahoru ve všech zónách, nejdražší parkování zůstává na náměstí T.G.M., kde se cena za první hodinu zvedne ze současných 30 korun na 40 korun a za každou další hodinu stání zaplatí motoristé od 1. září 60 korun místo současných 40 korun.

„Placené parkování v centru České Lípy slouží k regulaci dopravy. Cílem je, aby co největší počet místních i návštěvníků mohl v historickém centru města krátce zaparkovat, nakoupit a vyřídit své záležitosti. Celodenní parkování u KD Crystal zdraží na 50 korun (ze současných 30 Kč). Vedle regulace množství aut v centru slouží vybrané peníze k údržbě a provozu parkovacích míst a parkovacích automatů," řekl k důvodům zdražení parkovného místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

Město zdraží nejen krátkodobé parkování, víc zaplatí za dlouhodobé odstavení svých aut i rezidenti, podnikatelé, taxikáři. Pro obyvatele, kteří parkují v zóně C U Synagogy, Vodního hradu nebo OD Banco, zdraží roční parkování na trojnásobek ze současných 500 na 1500 korun, podnikatelům ve stejné zóně zdraží parkování z 5000 na 7500 korun. Ještě dražší je parkování v zóně B na Škroupově náměstí, kde rezident zaplatí místo 1250 korun 2000 korun a podnikateli zdraží parkovací karta z 12 500 korun na 15 tisíc. Za druhou kartu platí všichni dvojnásobek.

Česká Lípa modernizovala na počátku roku systém parkování ve městě, od února mohou řidiči v parkovacích automatech platit také platební kartou nebo mohou parkování zaplatit prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Zůstala i možnost platit mincemi a bankovkami. Parkovací automaty už netisknou automaticky parkovací lístky, protože nejsou ke kontrole prostřednictvím městské policie potřeba, řidič si musí lístek u automatu vyžádat.

„V únoru se změnilo také ovládání parkovacích automatů. V prvním kroku je třeba zadat registrační značku vozidla," doplnil Mencl. Parkovací automaty podle něj měsíčně využije kolem 40 tisíc řidičů, zhruba 40 procent plateb je bezhotovostních. V loňském roce motoristé získala Česká Lípa z parkování 5,7 milionu korun, letos to podle místostarosty bylo do poloviny srpna 3,4 milionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, automobilová, správa, parkování, peníze, Česká Lípa, TABULKA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování v České Lípě od září zdraží, naposledy se ceny zvedaly v roce 2015  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.