Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z Liberce vyrazí v sobotu cyklisté na trať Road Classics. Počítejte s omezením v dopravě

Náměstí před libereckou radnicí se v sobotu 16. září promění v centrum cyklistiky. Startuje zde závod Road Classics, který amatérské jezdce doslova protáhne nejzajímavějšími kouty Jizerských hor a zavede je na Ještěd. Ikonická stavba je cílem všech účastníků. Společně se závodem ovšem dojde i k několika omezením v dopravě.

Peloton Road Classics se dá do pohybu už 16. září v Liberci na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Projede ikonickými místy Jizerských hor a vrcholem bude dobývání severočeské „rakety“ dohlížející na okolí, tedy Ještědu. Tam na fanoušky čeká fanzóna. Půjde o předkrm před dalším ročníkem, kdy seriál nabídne již plnohodnotný formát seriálu s několika monumenty po celé republice.  

Road Classics: Monumenty, co tě zvednou ze sedla

Čtvrtek, 22. června 2023, 16:21Sport

Road Classics: Monumenty, co tě zvednou ze sedla

Ikonická místa. Dechberoucí trasy. Uzavřené silnice. Gastronomické zážitky. Špičkový servis. Komunita. Na scénu přichází seriál silniční cyklistiky Road Classics s jasným cílem nabídnout tradiční disciplínu v netradičním pojetí. Amatérské jezdce...

Místo v pelotonu mají ti, kteří si chtějí vyjet místo na podiu, tak ti, kteří nikam nespěchají a jen délka trasy kolem 100 km spolu s převýšením přes 2300 metrů je pro ně výzvou, kterou teď mají možnost pokořit ve speciálních, a zejména bezpečných, kulisách uzavřených silnic. Opomenuti nebudou ani vyznavači e-kol.

Bezpečnost jezdců Road Classics je pro organizátory stěžejní, a proto se závod koná na uzavřených silnicích. „Jsme si ale vědomi komplikací, která tato opatření způsobují lidem, kteří se pohybují v blízkosti trati. Znamená to, že ne všechny silnice na trase Road Classics budou kompletně nepřístupné, a navíc uzavírky potrvají nejkratší možnou dobu. Samozřejmostí jsou uzavřené trasy, vše bude na místě koordinovat policie,“ uvádí za organizátory Jan Hejda.

Dopravní omezení související s Road Classics

Přehled uzávěr v sobotu 16. září.

Liberec
V Liberci vyjede peloton od radnice z náměstí Dr. Edvarda Beneše a směrem na Českou chalupu se vydá Husovou ulicí. Zde bude provoz krátkodobě pozdržen zhruba na 15 minut mezi 10:55 až 11:10. Ostrý start závodu se bude konat na křižovatce s ulicí Svobody a závodníci budou stoupat na Českou chalupu a dále na Bedřichov. 
Po dojezdu do cíle budou uzavřeny ulice Revoluční, Moskevská a náměstí Dr. Edvarda Beneše mezi 14:00 až 18:30.

Bedřichov
Závodníci do Bedřichova pojedou přes Maliník, následně projedou kolem centrálního parkoviště a vydají se do stoupání na Královku. Provoz bude v tomto úseku průběžně uzavřen mezi 11:10 až 12:00.

Josefův důl 
Do Josefova dolu vede trasa z parkoviště na Hrabětické louce. Po průjezdu obcí se závodníci vydají na Antonínov a Lesní bránu. Dále využijí komunikaci, která není přístupná motorovým vozidlům. Průběžná uzávěra bude mezi 11:20 až 12:20

Smědava
Na Smědavu závodníci přijedou po lesní cestě z Knajpy a následně se napojí na silnici II/290, po které sjedou k Zadní Studánce. Následně se vydají opět po lesní asfaltové cestě k chatě Hubertka. Cesta bude průběžně uzavřená mezi 11:40 až 13:30

Lázně Libverda a Raspenava
Zde peloton projede přímo centrem obce, doprava bude řešena kyvadlově, aby jeden pruh zůstal volný. Závodníci se tu budou pohybovat zhruba mezi 12:00 až 14:20 a následně budou stoupat na Oldřichovské sedlo. Pro hladký příjezd do Raspenavy doporučujeme od Liberce cestu přes Dětřichovské sedlo, čímž se lze vyhnout trase závodu.  

Oldřichov v Hájích a Mníšek
Oldřichovem budou závodníci projíždět zhruba mezi 12:20 až 15:00. Bude tady platit průběžná uzávěra. Auta do protisměru trasy nebudou pouštěna od 12:10. Do Mníšku dorazí zhruba o 10 minut později.

Machnín a Kryštofovo Údolí
Přijede se po hlavní silnici č. 13 a na kruhovém objezdu ve Svárově se zahne doleva. Závodníci místem budou projíždět mezi 12:30 až 15:30. V Kryštofově Údolí závodníci projedou celou obcí až do Křižanského sedla. Poslední by tam měli být v 16:00.

Křižany 
Do Křižan závodníci sjedou z Křižanského sedla a zabočí doleva na Ještěd. Pojedou tam zhruba mezi 13:10 až 16:00. Do Křižan se vyplatí jet přes Osečnou nebo Žibřidice. 

Ještěd
Kolem vrcholu budou silnice pevně uzavřeny mezi 13:00 až 17:00.
Půjde o úseky Křižany - Semerink - Výpřež  - vrchol Ještědu a parkoviště pod lanovkou -Výpřež.
Na vrchol se půjde dostat bezplatně lanovou dráhou.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Road Classics

Štítky cyklistika, závod, Road Classics, dopravní omezení, Liberec, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce vyrazí v sobotu cyklisté na trať Road Classics. Počítejte s omezením v dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.