Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Liberci začne rekonstrukce Sokolské ulice, uzavřená bude od pondělí

V Liberci začne příští týden dlouho očekávaná rekonstrukce rušné Sokolské ulice, která ústí na Šaldově náměstí v horním centru města. Uzavřená bude od pondělí, s dokončením se počítá v polovině příštího roku. Po objízdných trasách budou muset jezdit i autobusy deseti linek MHD.

Pro běžnou dopravu a některé autobusové linky povede objízdná trasa po nedávno opravené souběžné Chrastavské ulici a Sokolovském náměstí. Autobusové linky 13, 24, 26, 39, 51, 55 a 99 budou po dobu oprav jezdit od Zhořelecké ulice k Šaldovu náměstí přes ulice Krajinská, Ruprechtická, Budyšínská, Rumjancevova a nám. Dr. E. Beneše.

Obnovu čeká v Sokolské ulici zhruba 370 metrů dlouhý úsek mezi křižovatkami se Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí za 66,5 milionu korun. Většinu nákladů zaplatí město, kraj přidá téměř 26 milionů.

Výrazně se zvýší bezpečnost účastníků provozu a pobytová kvalita celé ulice. Je to poprvé, kdy v našem městě uplatníme prvky modrozelené infrastruktury, kdy zadržujeme dešťovou vodu nejen z ulic, ale i ze střech domů. Díky tomu by se nám mělo dařit zachytit více jak 30 procent vody a zadržovat ji systémem prokořenitelných pásů jako zálivku pro nové stromy a zeleň," uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

V tomto roce práce skončí do poloviny prosince. „Probíhat budou převážně rekonstrukce inženýrských sítí. Poté budou na zimní období práce přerušeny a pokračovat se bude na jaře," dodala Kodymová.

Sokolská ulice patří kraji, který ji ale po dokončení rekonstrukce převede městu. Vede k Šaldovu náměstí a patří mezi dopravně nejvytíženější silnice ve stotisícovém Liberci. Ulice byla původně součástí silnice I/14. Cílem společného projektu kraje a města je přeměnit rušnou silnici na "přívětivou" městskou komunikaci. Uprostřed bude jízdní pruhy oddělovat 15 vysázených stromů. Přibudou tam také pruhy pro cyklisty, místa pro parkování, nové bude veřejné osvětlení, modernizace čeká také autobusové zastávky. Dokončení opravy této části Sokolské ulice je první etapou rozsáhlejšího projektu kraje a města, jehož výsledkem by měla být modernizace zhruba 1,2 kilometru dlouhého úseku, který zahrnuje celou Sokolskou ulici a navazující Šaldovo náměstí a Jabloneckou ulici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin M

Supr. Prutahem nepujde projet plnule dalsich 10let. Pristi rok se budou sr*t v tunelu. A pak avizuji most pred a za tunelem. Predpokladam ze kazdy zvlast jinak by to nebylo takovy vyzivny. A do toho Sokolska 2 roky ( jiste se najde neco na cem se to neplanovane protahne). Dvoji kanalizace bude supr. Oleje a marast rovnou ke korenum. Staci pitomec s flaskou rondapu souplou do okapu a mate po skvele zeleni, hi.

Úterý, 3. října 2023, 10:12Odpovědět

Hádanka: Kdy byla Sokolská rozkopaná naposled? Plánuje Jaňdourek nebo jemu podobnej kokot? Mimochodem, zapomněli jste zmínit, že ulice bude zavřená minimálně do jara :-D A ty stromy - eko green debilita pro oběšence.

Pondělí, 2. října 2023, 09:00Odpovědět

V Liberci začne rekonstrukce Sokolské ulice, uzavřená bude od pondělí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.