Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nová silnice u letiště v Liberci by měla mít i 300metrový tunel pod tratí

Součástí plánované silnice okolo letiště v Liberci by měl být i 300metrový tunel pod železniční tratí a areálem Kovošrotu. Aby vliv nové komunikace na okolní zástavbu byl co nejmenší, lemovat jí má několik set stromů a zemní valy. Vyplývá to z ověřovací studie, kterou za jejího zpracovatele představil při veřejném projednání Václav Brejška.

Takzvaná sběrná komunikace by v budoucnu měla zlepšit dopravní napojení čtvrtí pod Ještědem a odvést část dopravy z frekventované Švermovy ulice. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) řekl, že nebude sloužit k propojení dvou průmyslových zón, čehož se část místních obává. „Profil komunikace je nastaven tak, že každých 300 metrů je křižovatka, což znamená nějaké zpomalení," řekl náměstek.

Nová silnice by měla být téměř tři kilometry dlouhá a vést od Švermovy ulice kolem bývalé slévárny ke křižovatce ulic Ostašovská a Domky a odtud podél zástavby rodinných domů k Obchodní ulici.

Brejška uvedl, že cílem navržených opatření bylo co nejvíce eliminovat vliv silnice na okolní zástavbu. „Naším cílem bylo co nejvíce tu novou dynamiku minimalizovat. To znamená, navrhli jsme několik konkrétních opatření. Jedno z nich jsou právě nová stromořadí v počtu několik stovek stromů, terénní úpravy, aby komunikace tam, kde je to možné, byla buď v terénních zářezech, nebo tam, kde se zástavbě blíží, byla opatřena terénními valy, které mají blízkou zástavbu chránit před hlukem," řekl Brejška.

Podle něj bude podél nové silnice i několik umělých protihlukových bariér. „Nicméně s těmi jsme se snažili šetřit a snažili jsme se komunikaci navrhnout tak, aby se stala integrální částí svého okolí a nestala se z ní nějaká výpadová komunikace nebo komunikace, která by připomínala nějakou předměstskou dálnici," dodal. Podle něj se počítá i s tím, že podél části silnice povede stezka pro pěší a cyklisty.

Náklady na výstavbu si podle údajů uvedených při dnešním veřejném projednání vyžádají přes půl miliardy korun bez daně. Stavba ale nezačne dřív než na konci tohoto desetiletí. „Projektová příprava zabere minimálně pět až šest let," řekl Lenert.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky ČR, správa, stavby, silnice, Liberec, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová silnice u letiště v Liberci by měla mít i 300metrový tunel pod tratí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.