Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový dopravní informační systém v Bedřichově a Janově bude do zimy hotový

Nový systém, který bude motoristy informovat o dopravě a parkování v jizerskohorských střediscích Bedřichov a Janov nad Nisou, bude do zimy hotový. Projekt za 12 milionů korun zaplatí Liberecký kraj. Měl by pomoci řešit dopravní problémy, s nimiž se střediska zejména v zimě každoročně potýkají, když kapacita parkovišť nestačí. Policie musí v takovém případě přístup do Bedřichova uzavírat.

Hlavně Bedřichov se v zimě každoročně potýká s dopravními problémy kvůli velkému zájmu příznivců zimních sportů. V minulých letech se pětkrát až desetkrát za zimu stávalo, že policisté museli kvůli zácpám na silnicích přístupové cesty do obce uzavřít a dopravu řídit. „Nový systém bude umět ještě před obcí efektivně odklánět dopravu, a to především v době maximální zaplněnosti parkovišť. Vše budeme vyhodnocovat a optimalizovat tak, aby byly příjezd a parkování v Bedřichově a Janově pro řidiče co nejpohodlnější," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Nový systém buduje zlínská společnost CROSS, která zvítězila ve veřejné soutěži. „Stavba zatím pokračuje úspěšně, narazili jsme na problémy s přípojkami elektřiny, ale vše se vyřešilo a instalují se už informační panely a do zimy budeme ten systém spouštět, snad to ulehčí situaci v regionu," dodal náměstek hejtmana.

Informace budou řidičům k dispozici na informačních tabulích i webu obce. Při významných sportovních akcích, jako je třeba Jizerská padesátka, může podle Svitáka systém plnohodnotně nahradit současné dopravní značení zakazující vjezd do obce.

Bedřichov chce nový systém využívat také pro monitoring a plánování dalšího rozvoje. Nejde ale o první krajskou investici, která má zlepšit dopravu v oblíbeném jizerskohorském středisku. Loni nechal kraj v Bedřichově za 4,5 milionu korun vybudovat otočku pro autobus a odbočovací pruh na parkoviště na Maliníku, který je jedním z nástupních míst na Jizerskou magistrálu. Díky tomu se zlepšila dostupnost lokality veřejnou dopravou i ve směru od Jablonce nad Nisou.

Informačním systémem by chtěl kraj řešit dopravu také třeba směrem na Smědavu v Jizerských horách, i tam bývají v zimě problémy se špatně zaparkovanými auty lyžařů. „Tam je to ale mnohem složitější, je otázka, jak to udělat, aby to bylo efektivní. Narážíme na to, že když dáme jen prosté dopravní značení, tak to řidiči ignorují," dodal Sviták. Pro případ uzavření přístupu na Smědavu chybí podle něj třeba v Bílém Potoce kapacitní záchytné parkoviště, kde by bylo možné auta lyžařů odstavit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto obec Bedřichov, Matyáš Gál

Štítky Bedřichov, Janov nad Nisou, Jizerské hory, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový dopravní informační systém v Bedřichově a Janově bude do zimy hotový  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.