Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nový nájezd a sjezd na průtah zklidní a odvede část dopravy z Turnova

Silničáři v Turnově ve středu otevřeli nově vybudovaný nájezd a sjezd od Fučíkovy ulice na silnici 10, která je součástí čtyřproudého průtahu přes toto město. Odvést by měly část dopravy ze čtvrti u vlakového nádraží a přilehlé obce Ohrazenice. Vybudování mimoúrovňové křižovatky stálo zhruba 30 milionů korun bez daně.

V krátké době jde o druhou dokončenou stavbu na průtahu Turnovem. Zhruba před čtvrt rokem skončily práce za 15 milionů bez daně na sjezdu zvaném U Pyrámu v Ohrazenicích, který je díky tomu nově obousměrný a přibyl i takzvaný průpletový pruh ze silnice 35 od Liberce k tomuto sjezdu.

O rozšíření sjezdu U Pyráma a vybudování mimoúrovňového křížení z Fučíkovy ulice usilovaly Turnov a Ohrazenice přes deset let. „Pro nás je to zásadní asi ve třech věcech. První věc je, že se podaří odklonit dopravu, a to už se podařilo v Ohrazenicích, která je směřována od Paceřic, Pěnčína, vlastně všech těch vesnic, které jsou někde mezi Svijanským Újezdem a Sychrovem," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Dříve jezdili řidiči z těchto obcí přes Nádražní ulicí. „Nemohli se dostat na silnici I/10 a museli projet centrem města," dodal Hocke.

Cestu přes Nádražní ulici volili i řidiči nákladních aut směřující od Prahy do turnovské průmyslové zóny. Nyní bude pro ně rychlejší a pohodlnější jet přes nový sjezd u Fučíkovy ulice. „A ta třetí věc spočívá právě ve zklidnění dopravy ve čtvrti mezi ulicí Nádražní a silnicí I/10, kterou celou přesouváme do Zóny 30. Zakazujeme tam ve Fučíkově ulici právě nájezd nákladní dopravy, abychom se snažili těm lidem vyjít vstříc a vlastně vrátili tu původní zástavbu rodinných domů tam, kam patří, to znamená Zóna 30," dodal Hocke. Turnov přispěl na vybudování nového sjezdu a nájezdu skoro čtyřmi miliony korun a dalších 5,5 milionu zaplatil za koupi domu, který bylo nutné kvůli této stavbě zbourat.

Zlepšení při průjezdu Nádražní ulicí do navazujících Ohrazenic zaznamenal starosta této obce František Novák už po dokončení prací U Pyráma. „Tam to byla v některých hodinách kritická situace," uvedl. Nyní to je podle něj výrazně lepší, i když ne všichni si na změnu zvykli. „I já kolikrát vyrazím do města a pak si říkám, proč jsem nejel přes obchvat, když jsem to měl kousíček. Ale až se to zažije, bude to úplně bezvadné. A to samé tady. Takže tyto části, které jsou na tuto stranu směrem k Ohrazenicím, tak mají bezvadné spojení," dodal Novák.

Nový nájezd a sjezd u Fučíkovy ulice bude v provozu od středy, i když podle původních plánů to mělo být až po zimě. „Chtěli jsme, aby stavba nebyla rozpracovaná přes zimní období, protože to neprospívá nikomu," řekl ředitel liberecké správy ŘSD Jan Wohlmuth. Po zimě se tak bude dodělávat jen značení či úpravy zeleně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, ŘSD, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový nájezd a sjezd na průtah zklidní a odvede část dopravy z Turnova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.