Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec vybral firmu, jež mu dodá radary k měření rychlosti na silnici k Ještědu

Liberec vybral firmu, jež mu dodá radary k měření úsekové i okamžité rychlosti na silnici k Ještědu. Půjde o první úsek ve stotisícovém městě, kde bude radnice vybírat pokuty za rychlou jízdu. Náměstek primátora Jiří Šolc (ANO) předpokládá, že radary v ulici Dubice začnou být funkční v prvním čtvrtletí příštího roku.

Represivní radary na tomto místě se radnice rozhodla umístit na základě dřívějších preventivních měření, podle nichž povolenou rychlost při jízdě touto ulicí nedodržují zhruba tři čtvrtiny řidičů. Silnice třetí třídy od kruhového objezdu u průmyslové zóny Jih je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci.

Radary pro ulici Dubice si město pronajme, ročně za ně bude platit skoro 900 tisíc korun. Město se rozhodlo jít cestou měření úsekové i okamžité rychlosti. „Když těsně za tím radarem zrychlíte, tak vás to změří také," řekl náměstek primátora.

Systém bude schopný přestupky vyhodnocovat sám. „Víceméně po odkliknutí úředníkem městské policie, případně odborem dopravy, že se přestupek stal, tak tomu člověku (majiteli vozidla) automaticky odchází výzva," uvedl již dříve Šolc. Program na vyhodnocování přestupků si už město pořídilo, za software zaplatí bez daně skoro dva miliony korun. Radnice počítá s tím, že na něj v budoucnu připojí další radary, nejen v Liberci. Zájem o využití tohoto programu mají i další obce z okolí krajského města.

V Liberci zatím klasické stacionární měřicí radary nejsou, jen informativní. To znamená, že na překročení rychlosti řidiče upozorňují, ale sankce jim za to nehrozí. Řada motoristů je ignoruje, i proto se vedení města rozhodlo zavést restriktivní systém. Mezi další zvažovaná místa pro umístění radarů jsou v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská či průtah na I/35.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, automobilová, radar, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vybral firmu, jež mu dodá radary k měření rychlosti na silnici k Ještědu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.