Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, kamiony nesmí přes Oldřichov

Pro kamiony je od 8:00 opět průjezdná silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál na hraniční přechod do Polska. O hodinu dříve, než předpokládali, ji silničáři mohli pro nákladní dopravu otevřít díky příznivějšímu počasí a zlepšení sjízdnosti, informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

„Silnice je mokrá se zbytky sněhu," dodal. Pro auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů byla silnice první třídy kvůli špatné sjízdnosti a hrozbě ledovky uzavřená od středečních 20:00. Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion.

Nadále ale pro auta nad šest tun kvůli špatné sjízdnosti platí zákaz vjezdu na silnici třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Vozovku v prudkém stoupání mohou silničáři sypat jen drtí nebo pískem, neboť jde o úsek v první zóně CHKO Jizerské hory. Silnice je pro nákladní dopravu uzavřená od pátku minulého týdne. Zatím se nedá odhadnout, kdy bude pro kamiony opět průjezdná, minimálně do konce tohoto týdne to ale zřejmě nebude.

Jinak silnice v Libereckém kraji jsou dnes ráno s opatrností sjízdné. Jejich údržbě se podle Svobody v důsledku varování před ledovkou souvisle věnují od středečních 17:00. „Chemicky udržované silnice jsou černé, inertně pluhované," dodal Svoboda.

Pro dopoledne platí ještě výstraha meteorologů před ledovkou, dešťové přeháňky ale budou postupně přecházet ve sněžení, vyplývá z předpovědi pro Liberecký kraj. „Zpočátku se bude při mrznoucím dešti lokálně tvořit ledovka. Během dne postupně od severozápadu místy náledí nebo zmrazky, napadnout může jeden až sedm centimetrů nového sněhu," uvedla v předpovědi pro Liberecký kraj meteoroložka Klára Bubnová.

Teploty jsou dnes ráno v kraji kolem nuly, podle dopravního webu policie se ráno stala jediná nehoda, kdy na silnici 268 u Mimoně na Českolipsku jedno osobní auto sjelo do příkopu. Nehoda se obešla bez zranění.

Uježděná vrstva sněhu je na silnicích nižších tříd v západní části Krkonoš. Na vozovkách v Jizerských horách je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem a v Lužických horách na Českolipsku jsou na silnicích třetí třídy zbytky sněhu. Jinak jsou povrchy vozovek v kraji převážně mokré, na Semilsku místy viditelnost snižují mlhy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, Polsko, počasí, silnice, sjízdnost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, kamiony nesmí přes Oldřichov  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.