Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve všech autobusech a tramvajích MHD v Liberci funguje nový odbavovací systém

Nový odbavovací systém je od soboty funkční ve všech autobusech a tramvajích Městské hromadné dopravy (MHD) v Liberci. Dopravní podnik (DPMLJ) začal systém, který umožňuje nákup jízdenek také ve veřejné dopravě po celém Libereckém kraji, zavádět před měsícem. Testovací provoz žádné závažné nedostatky neodhalil, řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

„V souvislosti se zavedením nového odbavovacího systému ve vozidlech MHD evidujeme od zákazníků spíše dotazy, stížnosti v malém množství," uvedla.

Komplikace podle ní občas cestujícím způsobilo citlivé čidlo odbavovacího zařízení. „A tak se ještě před zadáním požadované jízdenky může na zařízení objevit nápis - Chyba při odbavení. V tomto případě je nutné pouze podržet platební nosič - platební kartu nebo Opuscard kartu - dál od zařízení a požadovaný výběr jízdenky zopakovat," dodala.

Za nový systém zaplatil dopravní podnik téměř za 11 milionů korun. Do svých tramvají a autobusů si pořídil 340 odbavovacích zařízení, takzvaných validátorů. Od předchozích přístrojů se liší i tím, že umožňují koupit jízdenky v celém Integrovaném dopravním systému Libereckého kraje (IDOL). Platit přes ně je možné bankovní kartou i elektronickou peněženkou Opuscard a také novější Opuscard+. Při kontrole se cestující prokazují vytištěnou jízdenku s QR kódem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, MHD, Liberec, firmy, DPMLJ, odbavovací systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Výměna trvala dost dlouho a asi to ani nefunguje. Nedávno jsem s někým jel a za celou cestu se jim nepovedlo lístek koupit, i když se o to několikrát pokoušeli. Ještě by se měli před každým přiložením karty 3x zatočit na podpadku a poskočit, aby to fungovalo. Nelíbí se mi ani způsob nákupu kupónu přes internet. Není úplně jasné co člověk vlastně kupuje a že jsem si koupil kupón pro MHD Liberec jsem poznal jen podle částky.

Pátek, 29. března 2024, 10:58Odpovědět

Cat Jama

Pro starší 65+ jsou popisky malé. Přitom by se plochu tlačítek krásně vešla větší písmena. Musím to volit po paměti pokud nemám u sebe brýle.Také nechápu tu velikost jízdenky, zbytečně velká. Už si zkusil někdo s dopr. podniku vyndat ten lístek přes plastové okénko?Mohlo by stačit jen zaplatit Opus peněženkou a systém si to pamatoval, jak to bylo dříve. V jednoduchosti je krása. Pěkný den

Středa, 27. března 2024, 09:19Odpovědět

Roman Beitler

Pokud máte na stávající opuscart červené, nebo nové opuscart+ bílé síťovku, nebo časovku, tak ji nepřikládáte, ale kontrolu provádí revizor. V autobuse musíte nahlásit řidiči že máte síťovku a on dá jiný program a pak přiložíte kartu. V České Lípě ji jen přiložíte na validátor a ten Vám program jen napíše na displej a žádný lístek nevidá.

Středa, 27. března 2024, 07:10Odpovědět

Ve všech autobusech a tramvajích MHD v Liberci funguje nový odbavovací systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.