Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Kvůli sledovanosti nechají i vykolejit vlak. Případů dětské zábavy přibývá

Dvacet zapalovačů za sebou položených na kolejích, po kterých měl přijet vlak. Vyskládané kameny mezi Libercem a Mníškem, do nichž najel vlak se zhruba padesátkou cestujících a byl na dvě hodiny přerušen provoz. To jsou jen dva případy uplynulého roku v regionu, které minimálně v případě zapalovačů měly na svědomí děti hrající si na kolejích.

Podle Správy železnic počet případů, kdy si na kolejích hrají děti, od začátku roku výrazně narostl. Často plní výzvy ze sociálních sítí a stále častěji ohrožují bezpečnost provozu na železnici, ale i své životy a životy cestujících.

Ve snaze předvést tvůrčí schopnosti mnohdy děti a mladí lidé ignorují pravidla a pohybují se v místech, kde jim hrozí zranění, nebo dokonce smrt. V honbě za sledujícími neriskují jen své zdraví, ale hazardují i s bezpečností provozu,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Jen za první čtvrtletí letošního roku se stalo už 20 případů, kdy děti položily předměty na koleje. Pokud by počty událostí rostly takovým tempem, šlo by o téměř dvojnásobný nárůst oproti počtu incidentů v předchozích dvou letech. „Konkrétně za rok 2023 jich evidujeme 53, o rok dříve se pak stalo 38 případů,“ podotýká Eberl Friebová.

Děti vyskládaly na koleje zapalovače. Jejich „zábavu“ budou řešit úřady

Nebezpečný způsob zábavy si vymysleli kluci v České Lípě. Hledali, jak se zabavit a napadlo je vyskládat na koleje poblíž hlavního nádraží téměř dvacet zapalovačů a kamínky. Jejích zábavu teď bude řešit sociálka, ale i Drážní úřad.

Přitom dětská hra se může rychle změnit v trestný čin, proto může způsobit i vykolejení vlaku nebo vysokou hmotnou škodu, která se poté vymáhá po pachatelích. V případě nezletilých osob samozřejmě hradí vzniklou škodu jejich rodiče.

Správa železnic proto apeluje zejména na rodiče, aby děti poučili. „Obsah na sociálních sítích je jedna věc, ale napodobování či šíření riskantních výzev přináší mnohdy fatální následky. Doplatit na ně mohou nejen strojvedoucí a cestující ve vlacích, ale i samotní aktéři nebezpečné zábavy a jejich nejbližší,“ zdůrazňuje mluvčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje, SŽ

Štítky železnice, ohrožení, děti, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Kvůli sledovanosti nechají i vykolejit vlak. Případů dětské zábavy přibývá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.