Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Po Libereckém kraji začnou jezdit minibusy, objednají si je sami cestující pomocí aplikace

Liberecký kraj připravuje na podzim nový projekt v dopravě. Klasické linkové autobusy doplní minibusy, které nebudou mít jízdní řád, ale půjde si je objednat pomocí aplikace. Fungovat by měly především v odlehlejších oblastech kraje.

„Naším cílem je hledat možnosti, jak dělat veřejnou dopravu pro cestující atraktivnější, rychlejší, komfortnější a jak jim ji přiblížit. Na mnoha relacích provozujeme spoje v krátkých intervalech. Je ale spousta míst, kde to není možné, a proto vidíme projekt chytrých minibusů jako vhodnou příležitost, jak dopravu zlepšit,“ uvedl námětek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Koordinátor krajské dopravy KORID LK nyní hledá trasy, kde budou minibusy jezdit. Na to spolupracuje se společností CITYA. „Naším cílem je, aby lidé i v odlehlých oblastech měli spolehlivou a pohodlnou dopravní službu. Aby se dostali k lékaři, do školy, obchodu, za prací, když potřebují. V Libereckém kraji proto plánujeme spustit inovovaný typ poptávkové dopravy, který bude kombinovat flexibilní i tzv. semifixní úseky, tzn. zastávky které vozidlo v určitý čas projede v dané sekvenci. Tímto způsobem chceme dosáhnout ještě větší efektivity a zachování flexibility v poskytování dopravních služeb tak, aby se každý pohodlně dostal tam, kam potřebuje,“ vysvětlil Dominik Janík, ředitel společnosti, která dodává chytré technologie k zajištění provozu minibusů.

Kraj systém vyzkouší už na podzim. „Přestože naším cílem je analyzovat celý kraj a připravit možnost rozvoje operativní dopravy v období po roce 2025, již během letošního podzimu chceme tento druh dopravy vyzkoušet v jedné z vytipovaných oblasti v rámci pilotního provozu,“ popsal jednatel KORID LK Otto Pospíšil. Konkrétní trasa ale ještě podle něj vybraná není.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky liberecký kraj, idol, korid, doprava, minibusy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Libereckém kraji začnou jezdit minibusy, objednají si je sami cestující pomocí aplikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.