Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Krásné Studánce a v Oldřichově v Hájích budou od příštího roku hlídat rychlost radary

Dodržování nejvyšší povolené rychlosti v obci budou od příštího roku v Krásné Studánce a v Oldřichově v Hájích hlídat nové radary. Data z nich budou odesílána Městské policii Liberec a řidiči, kteří nedodrží předepsanou rychlost 50 km/h tak musejí očekávat pokuty.

Instalaci nových kamer v městské části Liberce Krásná Studánka a v Oldřichově v Hájích posvětili liberečtí radní. „Nové radary umístíme do obou míst na žádost místních obyvatel a v případě Oldřichova na žádost tamní starostky. V Krásné Studánce bude radar instalován v Hejnické ulici poblíž restaurace Studánecký medvěd, kde máme v tuto chvíli informativní radar, který měří rychlost projíždějících vozidel. V Oldřichově v Hájích bude radar měřit rychlost řidičů v celé obci,“ přibližuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Z dat, která má Liberec z obou míst k dispozici vyplývá, že radary jsou tam kvůli zklidnění dopravy velmi potřebné. „V Krásné Studánce máme sice informativní radar, ale stále tam 31 % řidičů nejvyšší povolenou rychlost překračuje. Měsíčně tam přitom projede 127 tisíc aut, takže to není vůbec malé číslo,“ popisuje primátor Liberce. Se zařízením na úsekové měření rychlosti se v Krásné Studánce počítá od jara příštího roku.

V Oldřichově v Hájích si radar vyžádala sama obec. „Zhruba před rokem jsme ve spolupráci s Libereckým krajem nechali v obci instalovat měřící box BESIPu, který nám udělal analýzu dopravy. Umístili jsme ho u fotbalového hřiště, kde je rovinka a také přechod pro chodce a díky datům a následné analýze jsme se dozvěděli, kolik přes obec jezdí automobilů a jakých se dopouštějí přestupků,“ popisuje starostka Oldřichova v Hájích Jana Šťastná (Nezávislí 2022) s tím, že obec problémy s neukázněnými řidiči řeší už řadu let. „Dokonce jsme už byli rozhodnuti, že si radar pořídíme sami a využijeme jen nabídku Liberce na zajištění legislativy a smluv mezi obcí a Městskou policií Liberec a také na vybírání případných pokut. Nakonec se ale Liberec rozhodl vzít radar kompletně pod sebe, za což jsme rádi,“ dodává starostka obce.

„Z dat z měřícího boxu, které jsme dostali od Oldřichova v Hájích k dispozici vyplývá, že obcí v běžném provozu projede měsíčně 150 tisíc aut a 70 % řidičů tam překračuje nejvyšší povolenou rychlost. Teď je samozřejmě situace jiná, protože obec je kvůli rekonstrukci silnice pro vozidla uzavřena, ale počítáme, že až uzavírka skončí, situace se vrátí k původnímu stavu,“ říká primátor Liberce.

Radar by měl být v Oldřichově v Hájích zprovozněn na podzim příštího roku. „Teď by jeho instalace opravdu neměla smysl, protože kvůli celoplošné uzavírce k nám jezdí jen rezidenti nebo zásobování. Do provozu tak bude radar uveden až ve chvíli, kdy uzavírka skončí, tedy v říjnu příštího roku,“ uzavírá Jana Šťastná.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky doprava, Liberec, Krásná Studánka, Oldřichov v Hájích, radar, Městská policie Liberec, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sarah Zika

kdyby ty "těžce vydělané" love dali aspoň rodinám obětí nehod

Pátek, 16. srpna 2024, 00:51Odpovědět

V Krásné Studánce a v Oldřichově v Hájích budou od příštího roku hlídat rychlost radary  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.