Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi budou od září jezdit speciální taxibusy na zavolání

V pondělí 2. září 2024 začnou mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem na Frýdlantsku jezdit takzvané taxibusy, nebo také autobusy na zavolání. V září bude služba pro obyvatele lokality zdarma, zpoplatněna má být nejdříve od října.

„Taxibusy, které na trasu vyrazí s označením MůjBus, jsou druhem poptávkové dopravy, která umožňuje operativně a flexibilně zajišťovat dopravní obslužnost v místech a časech, kde nabídka pravidelné veřejné dopravy není příliš efektivní,“ vysvětluje mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Koordinátor dopravy v Libereckém kraji KORID LK vytipovává ve spolupráci se společností CITYA vhodné lokality pro zavedení operativní veřejné dopravy. Zatím vyzkouší taxibusy v první z nich a to právě na Frýdlantsku. „Lokalita mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem byla vytipována zejména proto, že odpovídá svým charakterem oblasti, kde by takový systém dopravy mohl být pro obyvatele zajímavější než klasická pravidelná veřejná doprava,“ říká náměstek hejtmana Libereckého kraje, pověřený řízením resortu dopravy, Jan Sviták.

Už při prvním představení v Jindřichovicích byl ze strany obyvatel velký zájem, a to hlavně rodin. Oblast zahrnuje také obec Horní Řasnice a částečně Dolní Řasnice a také místní části dotčených obcí. Nově tak bude zajištěno spojení veřejnou dopravou v místní části Dětřichovec spadající pod Jindřichovice pod Smrkem.

„Systém je jednoduchý a intuitivní. Cestující v několika málo krocích zadá, odkud kam chce odvézt, a aplikace jej navede na místo, odkud ho TvůjBus přepraví spolu s ostatními. Nemusí přitom jít jen o běžné autobusové zastávky. Díky chytrým algoritmům se pak upravuje trasa i provoz tohoto spojení v průběhu cesty,“ vysvětluje ředitel CITYA Dominik Janík.

Taxibus budou moci lidé využít v pracovní dny v čase od 7 do 19 hodin s tím, že poslední objednávku bude možné zadat v 18.30 hodin. Objednávku bude možné v krajním případě provést též telefonicky prostřednictvím Centrálního dispečinku IDOL nebo prostřednictvím webového formuláře.

Dopravu zajistí dopravce ČSAD Liberec vozidlem pro 8 cestujících pod marketingovou značkou TvůjBus IDOL. Vozidlo je již takto i označeno. „Chceme, aby se TvůjBus stal doplňkem pro místní cesty, nikoliv konkurencí pro vlaky a autobusy do Frýdlantu a Liberce. Současně je třeba definovat velikost území tak, aby reakční doba dopravce byla atraktivní i pro cestující,“ vysvětluje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. „Chceme též získat zkušenosti s tímto druhem dopravy, které pak mohou být přenositelné pro rozvoj tohoto systému i v jiných částech kraje.“ Další oblasti plánuje Koordinátor dopravy postupně zavádět v letech 2025 a 2026 v návaznosti na nově připravovanou legislativu pro poptávkovou dopravu.

V září bude provoz taxibusů zdarma. „O zpoplatnění budeme v průběhu září jednat, ale nepředpokládáme, že by cena měla převyšovat hodnoty uvedené nyní v ceníku IDOL pro stejné trasy. Taxibusy bychom v budoucnu do sytému IDOL rádi začlenili ,“ uzavírá Jan Sviták.

Obdobný systém již několik měsíců úspěšně funguje v Pardubickém kraji a podobné projekty se připravují na území celé republiky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Libereckého kraje

Štítky taxibus, Jindřichovice pod Smrkem, Nové Město pod Smrkem, Frýdlantsko, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi budou od září jezdit speciální taxibusy na zavolání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.