Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Sokolská ulice v Liberci se řidičům po rekonstrukci otevře definitivně 1. října

Frekventovaná Sokolská ulice v Liberci, která je kvůli kompletní rekonstrukci uzavřena od půli března, se řidičům otevře 1. října. Říjnový termín je v souladu se smlouvu s dodavatelem. Stavební firma sice dříve avizovala, že silnici otevře už koncem srpna, kvůli komplikacím s ukládáním optických sítí se to však nepodařilo.

Sokolská ulice prochází komplexní opravou v úseku od křižovatky s Pastýřskou ulicí pod knihovnou po křižovatku se Zhořeleckou ulicí u Malého divadla. „Práce probíhají na téměř čtyřech stech metrech a zahrnují kompletní nový povrch včetně podkladních vrstev, výměnu a rekonstrukci všech chodníkových ploch, vznikly tam dvě úplně nové autobusové zastávky a parkovací místa, i když ve stejném počtu, jaký byl v ulici k dispozici dříve. Nový bude také veškerý mobiliář, veřejné osvětlení, přibudou cyklopruhy a ulici osazujeme čtyřmi desítkami nových stromů,“ říká náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Autobusové zastávky budou nově proti sobě, zrušena bude zastávka městské hromadné dopravy po mostem u Šaldova divadla, která bude nově přesunuta níže naproti zastávce ve směru na Šaldovo náměstí. „Chtěli jsme městskou i meziměstskou dopravu integrovat do jedné zastávky a toto umístnění nám přišlo logické i s přihlédnutím na to, že v blízkosti je základní umělecká škola a parkoviště P+R,“ dodává Janďourek.

Velkou pozornost město věnuje výsadbě nových stromů. „V lokalitě sázíme kombinaci platanů, babyky a gledicie, což jsou stromy pro takovéto místo vhodné. Při výsadbě navíc uplatňujeme nové založení stromů v takzvaných strukturálních substrátech a snažíme se tam zajistit zadržování vody v daleko větší míře, než je běžné. Tak, aby stromy na svých místech nejen vydržely a neusychaly, ale také prosperovaly,“ dodává náměstek primátora.


 

Rekonstrukce Sokolské ulice je sdruženou investicí Libereckého kraje, v jehož gesci je komunikace, a města Liberec. „Za městem jde financování všeho ostatního mimo komunikace. V případě města jde o investici za 42 milionů korun, celkem přijde rekonstrukce zhruba na 70 milionů korun,“ doplňuje.

Sokolská ulice se má začátkem října stát vzorem kvalitní městské ulice, která má být funkční bez nutnosti dalších zásahů i několik desítek let. „Vím, že si řidiči v případě této ulice užili už dost. V minulých letech se tam vyměnilo opravdu vše, co šlo, kolem 35 sítí a letos následovala kompletní výměna povrchů a všeho kolem. Jsem ale přesvědčen, že pokud nedojde k nějaké nepředvídatelné havárii, nebude nutné do ní kopnout třeba i v horizontu 30 let,“ uzavírá Jiří Janďourek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková, město Liberec

Štítky doprava, Liberec, Sokolská, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Zdá se mi to poněkud dlouho. Když se člověk rozhlédne, kolik máme v okolí silnic a dopravních staveb a kdyby každých 400metrů stálo 42 milionů a trvalo postavit půl roku, no potěš.

Středa, 18. září 2024, 10:24Odpovědět

Sokolská ulice v Liberci se řidičům po rekonstrukci otevře definitivně 1. října  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.