Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Liberec vybral na pokutách v ulici Dubice, kde má radary, 14,6 milionu korun. Chce za ně koupit autobusy MHD

S novým příjmem pracuje od dubna letošního roku město Liberec. Jsou jím výnosy z pokut za překročení nejvyšší povolené rychlosti v ulici Dubice. Rychlost tam právě od dubna hlídají dva radary, město za jejich prvních 5 měsíců provozu od řidičů vybralo na pokutách 14 milionů a 600 tisíc korun. Nakoupit za ně chce autobusy pro městskou hromadnou dopravu.

Ulicí Dubice projede měsíčně kolem 120 tisíc řidičů. „Když jsme si před dvěma lety nechali dělat měření v této ulici, 90 % řidičů, kteří tam projížděli, nedodrželo nejvyšší povolenou rychlost 50 kilometrů v hodině a to je přes 100 tisíc lidí. Teď se počet těch, kteří tam jezdí rychleji, než je povolené, výrazně snížil. V srpnu to bylo už jen 3 800 řidičů, přestože měsíční průjezd vozidel je i nadále těch 120 tisíc,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Radary od dubna do srpna zaznamenaly v ulici Dubice 30 868 přestupků. „Téměř polovina jich připadá na duben, konkrétně 14 100, v dalších měsících se ten počet výrazně snižuje. V květnu překročilo rychlost 4 800 řidičů, v červnu 3 500, v červenci 4 500 a v srpnu 3 800 řidičů,“ vypočítává primátor Liberce, podle kterého radary jednoznačně splnily svůj účel, kterým bylo zvýšení bezpečnosti v této ulici.

Město teď přemýšlí, co s penězi vybranými na pokutách. „Nejsmysluplnější nám zatím připadá nápad, zakoupit za ně autobusy pro naši městskou hromadnou dopravu. Aby to mělo souvztažnost s dopravou. Každý, kdo zaplatí pokutu za nedodržení rychlosti tak přispěje trochu na nový autobus MHD. Chceme tím dát veřejnosti mimo jiné najevo, že preferujeme dopravu MHD před individuální automobilovou dopravou,“ uzavírá primátor Liberce.

U radarů zatím stále chybí cedule, která na měřený úsek upozorňuje. „Jde o byrokraticky velmi složitou záležitost, protože silnice je krajská. Nicméně osazení místa s radary značkami by mělo být na dobré cestě,“ dodal náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky doprava, radary, pokuty, autobusy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Pešek

Dobrá práce!

Dnes, 07:46Odpovědět

Liberec vybral na pokutách v ulici Dubice, kde má radary, 14,6 milionu korun. Chce za ně koupit autobusy MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.